Aksum (2): Mudri car i znatiželjna kraljica 1Foto: Branko Vasiljević

Kralj je istovremeno podigao i hram Bogorodice Sionske, koju su potom osvajači rušili, a posebno je po tome zapamćena kraljica Judit, u desetom veku.

Zbog uspomene na nju, kada je crkva u sedamnaestom veku ponovo sagrađena, ženama je zabranjen ulaz, a sama crkva ima izgled tvrđave.

Da bi se zahvalio Bogorodici na pobedu protiv italijanskih osvajača, car Haile Selasije je početkom šezdesetih godina podigao novu crkvu u neovizantijskom stilu, u kojoj se mogu moliti i žene.

Crkva je moderna i podseća na kongresnu dvoranu, sa divnom freskom Bogorodice.

Pored stare i nove crkve Bogorodice Sionske nalazi se manja kapela, odvojena gvozdenom ogradom.

U njoj se čuva najsvetija starozavetna relikvija, Zavetni kovčeg, u kome je pohranjena Mojsijeva tablica sa deset božjih zapovesti. Pristup kapeli nije dozvoljen čak ni patrijarhu, niti caru.

Samo jedan monah čuva je do smrti, kada ga zamenjuje novi čuvar.

Otkuda ona u Etiopiji – ako je to zaista originalna relikvija – o tome govori romantična legenda. U Aksumu je vladala, kažu, čvena Kraljica od Sabe.

Čuvši od trgovaca za mudrog cara Solomona, stigla je u Jerusalim – Biblija kaže s najvrednijim poklonima ikada – da s mudracem porazgovara.

Car Solomon – opet po Bibliji – nije bio imun na lepe žene (imao ih je hiljadu) i umeo je da ih zavodi (uostalom, on je napisao biblijsku „Pesmu nad pesmama“).

Ni „kraljica s juga“, koja je bila „crna i divna“ nije ostala ravnodušna.

Iz te veze rodio se prvi etiopski kralj, Menelik, koji je u Aksum doneo Zavetni kovčeg.

Svaka crkva u Etiopiji ima kopiju Mojsijeve tablice – tabot, koja se iznosi u procesijama.

Bili smo u Aksumu za praznik i prisustvovali procesiji. Predvodili su je sveštenici pod kitnjastim suncobranima, a jedan od njih je nosio tabut.

Za njima su išle vernice umotane u tradicionalne pamučne ogrtače, u dostojanstvenoj tišini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.