Bentli ulaže 3,4 milijarde dolara u električne automobile 1Foto: Pixabay/pixel2013

Bentli motors planira da uloži 3,4 milijarde dolara kako bi postao potpuno električni luksuzni brend do 2030, navodi se u saopštenju ovog proizvođača automobila.

Bentli, koji je u vlasništvu nemačkog proizvođača automobila Folksvagen, najavio je svoj cilj elektrifikacije do 2020. kao glavni deo svog plana transformacije „Beyond100” koji podrazumeva da kompanija postane u potpunosti oslobođena ugljen-dioksida do 2030. godine.

“Ovo je prvi put da je Bentli obelodanio iznos investicije”, piše CNBC.

Bentlijevo prvo električno vozilo trebalo bi da siđe sa proizvodne trake 2025, ističu u kompaniji.

“Beyond100 je najhrabriji plan u slavnoj istoriji Bentija, u segmentu luksuza. To je ambiciozan i kredibilan putokaz ka karbonskoj neutralnosti našeg ukupnog poslovnog sistema“, rekao je izvršni direktor i predsednik kompanije Bentli Adrian Holmark.

Promena je, piše CNBC, veliki potez za proizvođača automobila, koji je najpoznatiji po svojim luksuznim vozilima koji mogu koštati milione dolara. Za razliku od mnogih mejnstrim proizvođača automobila, Bentli će se oslanjati na plug-in hibridna električna vozila u svom prelasku na električna vozila.

Kompanija planira da ekskluzivno nudi elektrificirane modele, uključujući potpuno električne i plug-in hibride, počevši od 2026. Bentli trenutno nudi plug-in hibridnu verziju svog Bentayga SUV od 160.000 dolara, koji uključuje motor, kao i EV komponente i električni domet.

Bentli je prošle godine prodao 14.659 vozila, što je povećanje od 31 odsto u odnosu na prethodni prodajni rekord kompanije od 11.206 automobila tokom 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.