Kako izbeći prevare prilikom kupovine polovnog automobila 1Foto: Pixabay/Face-4

S obzirom na to da na svetu postoji mnogo različitih automobila, kupovina dobro održavanog vozila može da bude prava glavobolja. Kao jedan od glavnih problema na tržištu polovnih automobila javlja se nemogućnost kupca da prepozna koje su to sve prevare kod polovnjaka.

Neki automobili izgledaju primamljivo na prvi pogled dok sa druge strane kriju kvarove i prevare koji daju pogrešnu sliku. Ovo na kraju rezultira time da vi budete opterećeni iznenadnim kvarovima koji sa sobom vuku nepodnošljive troškove.

Prema podacima studije carVertical-a, ovo su najčešće prevare koje bi trebalo da izbegnete kod kupovine polovnih automobila.

Oštećenje automobila

Kako se gradovi pune ljudima i postaju sve tesniji, tako su i vozači više skloni da upadnu u saobraćajne nesreće. CarVertical istraživanje pokazuje da je gotovo trećina (31 odsto) svih proverenih automobila na platformi pretrpela neki vid štete.

U to ime, kad birate automobil, pogodno je da obratite pažnju da li su sve stvari na svom mestu, pogotovo na prednjem delu.

Ukoliko postoje neke široke praznine na kosturu automobila, to bi moglo da pokaže štetu koja je prikrivena jeftinim prepravkama.

Postoje prevaranti koji ovu štetu pokušavaju da sakriju, tako da je veoma bitno da proverite automobil izbliza.

Vraćena kilometraža

U istraživanju carVertical-a, svako šesto vozilo (16,7 odsto) ima vraćenu kilometražu.

Prevara vraćene kilometraže je veoma zastupljena kod prevaranata koji uvoze automobile i pokušavaju da ih prodaju sa lažnim brojem pređenih kilometara. Kod dizel automobila su veće šanse da postoji vraćena kilometraža.

Korekcija brojila za kilometražu je jedna od jeftinijih operacija na crnom tržištu, ali zato može da poveća vrednost automobila i do 25 odsto, pogotovo kod popularnijih modela.

Automobili koji su imali vraćenu kilometražu se veoma lako identifikuju. Uglavnom, potrošenost drugih delova automobila govori o ovoj prevari.

Ukoliko su sedišta, volan, ili menjač vidno „potrošeni“, a kilometraža mala, onda je jasno o čemu se radi. U tom slučaju savetujemo da kupci ipak pogledaju neki drugi automobil.

Krađa automobila

Najgora moguća prevara koja može da vam se desi je upravo ova – kupovina kradenog vozila.

U većini slučajeva se vozila oduzimaju od novih vlasnika, a procedura vraćanja novca uloženog u kupovinu kradenog automobila je komplikovana.

U proteklih 12 meseci, carVertical je identifikovao nekoliko hiljada kradenih automobila, što je naravno uštedelo dosta vremena i novca svim posetiocima ove platforme.

Auto je korišćen kao taksi ili rent-a-car vozilo

Određen broj vozača nije ni svestan da je njihov auto nekad korišćen kao taksi ili rent-a-car vozilo.

Taksi vozila u većini slučajeva nabiju mnogo kilometara i takođe svoje putnike voze na urbanim putevima. To nam dalje govori da se taksi i rent-a-car vozila brže „istroše“ a i da se znatno manje vodi računa o ovom tipu vozila.

Kako izbeći prevare prilikom kupovine polovnog automobila 2
Foto: EPA/ WU HONG

Korsiteći carVertical, oko dve hiljade automobila je identifikovano kao taksi ili rent-a-car vozilo u protekloj godini.

U nekim slučajevima je moguće otkriti ova vozila, najčešće preko boje i limarije, ali malo bolji prevaranti će čak i obojiti automobil ponovo kako bi zamaskirali ovo.

Baš zato se izveštaj o istoriji automobila pokazao kao najbolji način da se izbegne ovaj tip prevare.

Cena automobila je preniska

Pored svih ovih prevara, kupci polovnih automobila bi trebalo da izbegavaju i previše jeftina vozila, no nije svako odleo ovom iskušenju.

Ukoliko se ponuda čini predobrom, onda je najbolje da kupac dodatno istraži i uporedi taj automobil sa sličnim automobilom na tržištu.

Ponekad su ti automobili uveženi, imaju vraćenu kilometražu ili čak poseduju neku skrivenu manu, a zapravo se čine kao veoma dobar izbor.

Na kraju krajeva, možda je i najbolje da se odmah odustane od ovakve ponude i da se potraži drugi automobil.

Niska cena ne znači uvek da se radi o prevari.

Ponekad ljudi prosto imaju potrebu da prodaju automobil hitno iz nekog samo njima poznatog razloga.

Ali, svakako je poželjno proveriti istoriju automobila čim vidite nisku cenu. U većini slučajeva možete zaista videti zašto je cena takva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.