Kako se pravilno sedi za volanom automobila? 1Foto: Shutterstock/guteksk7

Ulice su nam prepune vozača (i vozačica) koji od putničkog automobila prave Formulu 1, „leže“ za upravljačem i gledaju kroz njega, ili se grudima gotovo naslanjanju na upravljač.

Naravno, svako ima pravo da se namesti za upravljačem kako mu odgovara, ali pomenuti uopšte ne razmišljaju o mnogo toga, a pogotovo o svojoj i tuđoj bezbednosti. Svojim „ležanjem“, ili sedenjem previše blizu za upravljačem ugrožavaju i sebe druge.

Zbog čega? Razloga je mnogo.

Preniskim previše udaljenim sedenjem ugrožena je preglednost iz vozila, sigurnosni pojasevi nisu na optimalnom mestu, a u slučaju udesa, vazdušni jastuci postaju opasnost, a ne zaštitni uređaj.

Prilikom sudara velika je opasnost od tonjenja ispod zaštitnog pojasa. Naslon za glavu ne vrši svoju funkciju, a to je zaštita vratnog dela kičme prilikom udarca od nazad.

Sa druge strane, oni koji sede preblizu imaju loše i ograničene pokrete upravljačem, i kontrolu nad komandama gasa i kočnice, kao i sličnu opasnost sa vazdušnim jastucima.

Jaguar je objavio koristan video koji podseća kako pravilno podesiti poziciju sedenja za upravljačem.

Kako i kojim redosledom se zauzima pravilan položaj za upravljačem?

Kako se pravilno sedi za volanom automobila? 2

Foto: Yotube screenshot

1. Ispraznite džepove od velikih predmeta kao što su novčanik ili telefon, a bilo bi dobro i da ne podešavate sedište u debelom kaputu ili jakni
2. Prvo podesiti visinu sedišta, tako da je glava od krova udaljenja za širinu pesnice
3. Pritisnuti papučicu „kvačila“ (ukoliko je automatski menjač, papučicu kočnice) do kraja, i udaljenost sedišta podesiti tako da je koleno u tom položaju malo povijeno
4. Ugao naslona sedišta podesiti tako da kada su ruke na upravljaču u poziciji „9 i 3“, u laktovima povijene za 45°, a leđa celom površinom u kontaktu sa naslonom sedišta. Da li ste pravilno postavili ugao naslona sedišta možete proveriti tako što pri otklonu upravljača za 90° ramena moraju ostati u kontaktu sa naslonom sedišta.
5. Na kraju, podesite naslon za glavu, koji treba da bude poravnat sa visinom vaše glave

Kako se pravilno sedi za volanom automobila? 3

Foto: Youtube screenshot

U ovih nekoliko koraka, za koje je potrebno 30 sekundi, značajno ćete unaprediti svoju i tuđu bezbednost, i smanjiti zamor tokom vožnje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.