Kako ukloniti led sa stakala na vozilu za 10 sekundi 1Foto: shutterstock/Anze Furlan

Kako ukloniti led sa prozora vozila za 10 sekundi. Vrlo je jednostavno.

Napravite domaću tečnost za odmrzavanje koju ujutru samo prskate po smrznutim prozorima. To će omekšati led i čišćenje će biti završeno za oko 10 sekundi, prenosi Avaz.

Recept: U flašu staviti litar alkohola, decilitar vode i 1 kašičicu deterdženta za sudove. Dobro protresite i koristite po potrebi.

Postoji još jedan recept: U boci sa raspršivačem pomešajte alkohol i vodu 2:1 (dve trećine alkohola i jedna trećina vode).

Takođe, zapamtite da pametno parkiranje pomaže. Parkirajte ga prednjim delom okrenutim prema istoku i, ako je moguće, tako da vozilo ne bude blokirano zgradama i kućama. Na ovaj način će prvi jutarnji zraci polako topiti led na šoferšajbni, pa ćete sa njim ranije ujutru ići na posao.

Zaštitite brisače i retrovizore

Ako se nađete negde u gradu, prozori vam se zalede, a kod sebe nemate sprej ili strugalicu – posegnite za bankovnom karticom i ostružite led. Ići će malo sporije, ali posle nekog vremena moći ćete da uđete u auto i odvezete se kući. A stavljanje kartona na prozore je odličan način da sprečite stvaranje leda. Umesto kartona, možete staviti stari peškir, piše Dan.

Ako želite da se brisači ne lepe za zaleđeno staklo, stavite na njih stare čarape. Ili ih jednostavno podignite sa stakla da se ne zalepe. Spoljašnji retrovizori na automobilu se neće smrznuti ako ih „spakujete“ u plastične kese. Možete ih umotati i gumenom trakom.

Zaštitite brave od leda

Ovde VD40 pomaže. Poprskajte ga u brave automobila i neće se smrznuti preko noći. A ako želite da zaštitite vrata od smrzavanja, kako biste ih ujutru mogli bez problema da otvorite, posegnite za mašću. Može biti glicerin, vazelin, jestivo biljno ulje.

Kako sprečiti zamagljivanje prozora? Ovo je često slučaj tokom hladnih dana. Sve staklo možete premazati penom za brijanje i dobro protrljati papirnim ubrusom dok višak ne nestane. Takođe, napunite stare čarape mačjim peskom, zavežite ih i ostavite u autu. Ovaj pesak upija vlagu, pa će smanjiti njenu količinu u vašem vozilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.