Zašto je važno da redovno menjate ulje motora i koliko često se ono menja? 1Foto: Pexels/Kampus Production

Kada je reč o održavanju vozila, promena ulja u automobilu nije samo još jedan zadatak na listi obaveza – to je osnova za vitalnost vašeg vozila. Redovno pridržavanje rasporeda zamene motornog ulja je među najjednostavnijim, a ujedno i najvažnijim koracima.

Upravo zato što predstavlja najvažniji element preventivnog održavanja, neophodan za očuvanje dobrog stanja vozila, redovna zamena ulja je prvi izbor velikog broja vozača.

Ova praksa predstavlja proverena rešenja za nesmetan rad motora. Ona direktno poboljšava performanse motora, produžava mu životni vek i efikasno smanjuje potrošnju goriva. Zahvaljujući čistom ulju, motor i sve njegove komponente su adekvatno podmazane, što omogućava njihovo glatko funkcionisanje.

U nastavku ćemo se detaljnije pozabaviti time koliko je važna redovna zamena ulja motora, kao i preporučenim intervalima za ovu proceduru.

Prednosti redovne zamene motornog ulja

Zamena ulja relativno je brza i jednostavna, ali mnogi vozači zanemaruju ovaj korak, pretpostavljajući da je to nepotrebno za redovno održavanje motora.

Evo sedam glavnih razloga zašto je važno redovno menjati ulje:

1. Efikasniji motor

Redovno održavanje čuva motor auta čistim i poboljšava njegovu efikasnost. Ulje prirodno nosi prljavštinu, otpatke i druge čestice dok protiče kroz motor. Kao rezultat toga, mulj počinje vremenom da se nakuplja unutar mašine. Oni koji ne menjaju ulje u pravilnim intervalima mogu primetiti značajnu promenu u efikasnosti motora i izlazu zbog akumuliranih fragmenata. Promena ulja u motoru i zamena filtera na vreme sigurno će vam pomoći da sprečite spor i neefikasan rad motora.

2. Bolja kilometraža po litru

Efikasan motor obezbeđuje najefikasniju potrošnju goriva tokom vožnje. Da biste postigli ovaj cilj, važno je da održavate motor čistim i bez čestica. Svežim uljem omogućavate motoru da besprekorno funkcionišu, što utiče na njegov rad i sposobnost efikasnije upotrebe goriva. Ovaj proces doprinosi očekivanom boljom potrošnjom goriva i značajnim uštedama.

3. Duži vek motora

Nečisto ulje često sadrži čestice koje uzrokuju pojačano trenje i brže habanje. Čistiji motor radi glatko, funkcioniše efikasnije i živi duže.

4. Ekološki prihvatljivo

Tokom vremena, toplota razgrađuje ulje i oslobađa gasove. Ovaj proces takođe doprinosi nastanku mulja unutar motora. Kao rezultat toga, ispušteni gasovi iz vašeg automobila sadržaće štetne ugljovodonike koji mogu negativno da utiču na okolinu. Ali, redovnom zamenom ulja u vašem automobilu pomažete u smanjenju zagađenja.

5. Zaštita motora

Redovno čišćenje štiti vaš motor od prekomernog habanja, trenja i nakupljanja mulja. Menjanjem ulja u automobilu, možete zaštititi njegov motor i pomoći mu da radi besprekorno i bez napora.

6. Hlađenje komponenti motora

Komponente motora ispod haube proizvode puno toplote dok se kreću velikim brzinama. Sveže ulje održava pravilno podmazivanje, tako da sve pokretne komponente stvaraju minimalno trenje, sprečavajući pregrevanje delova motora.

7. Lak prolazak na testu za merenje emisije štetnih gasova

Motor koji besprekorno funkcioniše obezbeđuje optimalan učinak i bolju kilometražu. Takođe, olakšava vam da bez problema prođete test za merenje emisije štetnih gasova. Dakle, samo redovnom zamenom ulja, vaš automobil će raditi punim kapacitetom i imati bolju kilometražu.

Koliko često treba da menjate ulje u motoru?

Kada je reč o rasporedu zamene ulja za vaš automobil, ne postoji jedan tačan odgovor. Iako je to možda nekada bio slučaj, vremena su se promenila.

U današnje vreme, svako vozilo dolazi sa svojim specifičnim zahtevima koji osiguravaju njegovu optimalnu funkcionalnost na putevima. Kao i u slučaju goriva, važno je koristiti ono što je najpogodnije za vaš automobil.

Na svu sreću, proizvođači automobila (OEM) izdaju detaljne specifikacije za svaki model, obuhvatajući i preporuke za ulje. Izbor odgovarajuće klase ulja može zavisiti od mnogo faktora, uključujući ekstremne temperature, visinske uslove u kojima se vozilo koristi, pređenu kilometražu i godine starosti automobila.

Ipak, postoji neko opšte pravilo koje može da vam posluži kao okvir, a koje se razlikuje prema tipu ulja, pa tako:

  • Motorna ulja se menjaju u roku od godinu dana ili pređenih 10.000-15.000 km ukoliko se ne radi o preporučenim long life servisima.

Mnogi noviji automobili imaju simbole i senzore na instrument tabli koji obaveštavaju kada je vreme za zamenu ulja. Ali, većina vozila i dalje ima lako dostupne šipke za merenje nivoa ulja. Kada proveravate nivo ulja pomoću šipke, ako primetite prljavštinu ili druge nečistoće u njemu, ili ako boja ulja nije crna ili smeđa, preporučljivo je da zakažete zamenu.

Šta se dešava ako ne menjate ulje u motoru?

Ako zapostavite redovnu zamenu ulja u vašem automobilu, izlažete ga ozbiljnim problemima. Neispravno održavanje može dovesti do oštećenja motora i skupih popravki.

Nakon nekoliko meseci ili hiljada kilometara, ulje postaje zagađeno, stvarajući gusti mulj koji otežava kretanje delova motora. Ta prljavština se nakuplja u motoru, zapušava filter, a ulje gubi svoju funkcionalnost.

To može izazvati trenje, habanje delova i smanjenje performansi motora. Nedostatak pravilnog podmazivanja može dovesti do pregrevanja. Sve ovo može dovesti do potpunog otkaza motora, što zahteva skupe popravke ili čak njegovu zamenu.

Dakle, isplativije je uložiti nekoliko hiljada dinara u zamenu ulja kako biste potencijalno uštedeli novac na ozbiljnijim problemima sa motorom u budućnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.