Posetioci manifestacije su bili u prilici da probaju više stotina različitih pivskih brendova domaćih i stranih proizvođača, najukusnije austrijske i nemačke kobasice, hrskave perece iz peći najboljih srpskih pekara i da uživaju uz bogat muzički program.

– Novi Sad se uvek trudio da bude poseban i drugačiji od onih gradova koji su mu možda slični po arhitekturi, demografiji i geografiji. Zato sa ponosom uvek ističemo tu našu jedinstvenost, koja nas kao zbir različitosti čvrsto spaja. Tako je u Novom Sadu moguće da postoji festival tambure i dens festival, izložbe meda i kupusa, kao i prvi festival koji promoviše pivo, perece i kobasice. Naš grad sada ima još jedan, na mapi događaja, po kojem će biti prepoznatljiv. Nadamo da će što veći broj ljudi uživati u oživljenom duhu Bavarske i Nemačke u našem gradu – rekao je gradonačelnik Miloš Vučević.

Na otvaranju manifestacije obratili su se i zamenik šefa Misije Ambasade Nemačke u Beogradu Aleksander Jung, zamenica direktora Nemačko-srpske privredne komore Doris Danilović, a prisutni su bili i predstavnici nemačke nacionalne manjine u Srbiji.

Pre obilaska štandova u Master hali, gradonačelnik i Aleksander Jung su simbolično otvorili bure piva na centralnoj bini i time je zvanično počeo prvi „Novosadski Oktoberfest“.

Pored tri najveće srpske pivare “Heinekena“, “Carlsberga” i “Apatinske“, svoje etikete predstavljaju i proizvođači zanatskih piva, kao i različiti uvoznici piva iz svih delova sveta. Tokom dva dana trajanja Festivala, bio je priređen i bogat muzički program u okviru kojeg su nastupili Zvonko Bogdan, „Orthodox Celts“, „Gift“, „Ničim izazvan“, „The Frajle“, „Jurassic Rock“, „Štikle i vikleri“ i veliki broj domaćih i stranih didžejeva.