Budimpešta: Skriveni termalni dragulj 1

Posetiti prestonicu Mađarske a ne posetiti neku od banja ili termalnih kupatila je stvarno veliki propust.

Budimpešta je grad banja i balneološki centar od tridesetih godina prošlog veka. Moja preporuka je da pored banje Sečenji, koja je u samom centru, i hotela „Gelert“, koji ima eminentni spa (samo dosta skup), obavezno posetite Rudaš bat.

Čim se pređe most Eržebet iz Pešte, odmah sa leve strane u Budimu nalazi se ovaj raj za opuštanje i uživanje. Neka vas ne zavara skromni spoljni izgled zgrade. Da je osnovan u vreme turske okupacije se lako uočava posebno u starom delu termalnog kupališta. Centralni deo zauzima osmougaoni bazen, pokriven kupolom prečnika 10 metara.

Tri različita izvora vode napajaju bazene a temperature su od 16 do 42 stepena Celzijusa. Najbolje je kupiti narukvicu za celodnevni tretman, sa mogućnošću ulaska u sve saune, a to zadovoljstvo i nije tako skupo, 5.900 forinti (oko 2.330 dinara).

Centar ima ukupno 12 bazena, jedan na otvorenom, 11 u zatvorenom delu. Na krovu ovog tradicionalnog, a kasnije modernizovanog turskog kupatila, koje je sagrađeno 1560. godine, nalazi se atraktivni novosagrađeni hidromasažni bazen, sa kojeg se pruža pogled na Dunav, mostove i budimski deo. Donedavno ovaj centar su mogli koristiti samo muškarci, a danas mogu i žene, međutim kupaći je danas obavezan. Rudaš je popularan zbog noćnog kupanja petkom i subotom od 22 do 04 ujutru. Pored wellness and spa sadržaja, posetiocima je interesantan i kao zabavni vodeni park za provod. U ponudi su relaksirajući vodeni sadržaji, lekovita termalna voda, finska sauna, parno kupatilo, hidromasaže, masaže, terapijske usluge.

Topli izvori su blago radioaktivni, bogati kalcijumom, magnezijumom, fluornim jonima, vodonik-karbonatom, sulfatom i natrijumom. Neka vas boja ne zbuni pošto je odraz svih ovih sastojaka. U kompletnom hedonizmu tu su lepe svlačionice, garderobe, pa čak i sušači za peškire i kostime. Jedina zamerka je skromni restoran, ali pošto u gradu postoji lepeza bogate ponude hrane i pića, i nije neki nedostatak.

Postoji i jeftinija varijanta za kraće posete, tako da obavezno posetite Rudaš, dragulj budimpeštanskih termalnih centara. Uživao sam dva puta, ali mislim da se neću zaustaviti na tom prostom broju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari