Čekamo utakmicu: Imamo recepte za najbolje domaće grickalice 1Jogurt kiflice, foto: Shutterstock

Ako utakmicu gledate kod kuće, jednostavno prazan sto nije opcija. Imamo nekoliko ideja šta možete da pregrizete i pokušate da obuzdate navijački zanos.

Jogurt kiflice
POTREBNO JE:
6-7 šolja (od 2 dl) brašna,
2 kašičice soli,
1 kašika šećera,
1 kašika suvog kvasca,
150 ml mlake vode,
500 ml mlakog jogurta,
150 ml ulja,
2 belanca,
ZA PREMAZ:
2 žumanca,
susam,
margarin.

PRIPREMA: Kvasac promešajte sa mlakom vodom, kašikom šećera i kašikom brašna i ostavite da nadođe. Brašno promešajte sa soli i napravite udubjenje u sredinu, pa dodajte belanca, ulje, nadošli kvasac i mlaki jogurt. Zamesite glatko testo i formirajte loptu. Premažite je uljem i ostavite da se udvostruči. Kidajte loptice i formirajte kiflice. Ostavite da nadođu. Premažite ih umućenim žumancima, stavite kašičicu rastopljenog margarina na svaku i pospite susamom. Pecite na 200 stepeni dok ne porumene.

Čekamo utakmicu: Imamo recepte za najbolje domaće grickalice 2
Lažna pita, foto:Shutterstock

Lenja pita sa mesom

POTREBNO JE:
400 g brašna,
4 jajeta,
2 čaše kisele pavlake,
300 g mlevenog mesa,
1 glavica crnog luka,
100 g kačkavalja,
so,
biber,
ulje.

PRIPREMA: Umutite sneg od belanaca, pa dodajte jedno po jedno žumance i četiri kašike pavlake. Na kraju dodajte brašno i so. Umesite testo i podelite ga na dva dela. Za fil izdinstajte seckani crni luk, dodajte meso, posolite i pobiberite. Jednim delom testa obložite podmazan pleh, preko stavite nadev od mesa, te pokrijte drugim delom rastanjenog testa. Pitu stavite da se peče, a pred kraj pečenja je premažite ostatkom kisele pavlake u koju ste umešali rendani kačkavalj.

Čekamo utakmicu: Imamo recepte za najbolje domaće grickalice 3
Štanglice, foto: Shutterstock

Štanglice sa kačkavaljem
POTREBNO JE:
500 g mekog brašna,
250 g margarina,
100 + 50 g kačkavalja,
1 kašičica soli,
1 prašak za pecivo,
1 žumance,
malo mleka.

PRIPREMA: Zamesite srednje meko testo od navedenih sastojaka (u testo stavite 100 grama narendanog kačkavalja, a preostalih 50 upotrebite za posipanje). Razvite koru debljine pola centimetra, premažite blago ulupanim belancetom, viljuškom “izgrebite” testo i pospite narendanim kačkavaljem. Isecite testo na štanglice i ređajte u podmazan pleh. Pecite na 200 stepeni oko 20 minuta, dok ne dobiju finu boju. Od istog testa modlicom možete praviti i perece, premazati ih jajetom i posuti sa malo susama ili kima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari