Foto: Slavica Jovanović

Učestvuje na tribinama Šabačkog Ekološkog Pokreta, sakuplja reciklažne konzerve, plastične flaše, kante i gajbice u kojima gaji cveće. Njena je kuća prepuna cveća koje se ni po čemu ne razlikuju i drugih kuća i terasa, da to cveće nije odgajano u odbačenim plastičnim flašama, kantama, lavorima, gajbicama i ostaloj odbačenoj ambalaži, umesto saksija. I lepo i dekorativno i korisno. Zagorka tvrdi da cveću ne trebaju saksije sa rupama i da je dovoljno da se u cveće ulije vode onoliko koliko je potrebno i da se na taj način izbegava prljanje saksija i podmetača, kao i stvaranje prašine.

Ovu neobičnu ženu možete sresti često i na ulici kako skuplja sekundarne sirovine, limene konzerve i razgovara sa uličnim čistačima. Ideju da treba iskoristiti odbačenu ambalažu, odnosno reciklažni odpad Zaga je već odavno realizovala i primenjuje u praksi. Učestvuje i u ekološkim akcijama Šabačkom Ekološkog Pokreta čišćenja planine Cer, odakle je rodom i drugim aktivnostima.

Zagorka se privatno druži i sa svojim mnogobrojnim pacijentima, sa mnogima se i sprijateljila i nije retkost da je rado zovu na krštenja, venčanja, slave, ispraćaje itd. Zagorka je inače doktor medicine rada i kao magistarski rad pripremala je rad iz grafologije. Osim grafologije , njena interesovanja su i astrologija i hiromantija u čemu se kažu takođe veoma uspešno oprobala.

Zagovornik je da treba iskoristiti a ne bacati plastične flaše, jer ona nema ni jedne saksije, ali ima pune terase cveća, kuktusa i agava, čuvarkuća  koje su predivne i ogromne iako su izrasle u odbačenoj ambalaži, kantama, gajbicama…. I da treba iskoristiti reciklažni otpad u cilju očuvanja planete.

Ljudi kojima se najviše divi ova Šapčanka dr Zagorka Stefanović su ulični čistači. Njih obožava.