Da li je klitoris mali penis ili penis džinovski klitoris? 1Foto: Shutterstock/Mikhaylovskiy

Dosta žena zapravo ne zna gde se nalazi ovaj najneuhvatljiviji deo ženske anatomije, a muškarci misle da znaju. Šta je klitoris, gde se nalazi i čemu on služi?

Naime, objašnjenje klitorisa se može naći u samom nazivu. Reč klitoris znači „malo brdo“ i sama po sebi može biti povezana sa rečju „kleis“, što znači „ključ“.

Klitoris i penis — zajednički početak

Penis i klitoris su međusobno povezani po strukturi. U stvari, oni zapravo potiču iz istog razvojnog tkiva. Naime, u osmoj nedelji fetalnog razvoja, hromozom na muškoj DNK će aktivirati diferencijaciju genitalnog tkiva da se razvije u penis, umesto u klitoris . Mnogi delovi klitorisa su slični delovima penisa, ali se razlikuju po obliku i veličini i nalaze se na različitim mestima.

Erogene zone – područja za stvaranje dobrog osećaja

Erogene zone su delovi tela koji izazivaju seksualni odgovor kada su stimulisani. Ovo može uključivati genitalnu oblast, bradavice ili bilo koji deo tela. Klitoris je deo vulve, i predstavlja naziv za spoljašnje delove ženskih genitalija.

On je jedna od najosetljivijih erogenih zona zbog visoke koncentracije nervnih završetaka. Stimulacijom erogene zone, seksualni fiziološki odgovor se može pokrenuti.

Stimulacija klitorisa se može primeniti direktno, interno (kroz vaginu) i/ili putem stimulacije drugih delova vulve.

Iako je on deo tela koji predstavlja jaku erogenu zonu, direktna stimulacija je za dosta žena neugodna i bolna. Razlog za to je što je glavić ili ‘glava’ klitorisa napravljen od gusto zbijenih živaca koji su preosetljivi.

Naime, nastavci klitorisa koji se račvaju sa obe strane materice u uretre su zaduženi za veliko zadovoljstvo, a ono nastaje stimulacijom unutrašnjeg dela materice.

Čitav klitoris izgrađen je od erektilnog tkiva, a uzbuđenjem otiču vi njegovi delovi, postaju veći i osetljiviji što proizvodi osećaj zadovoljstva.

Spoljašnji delovi klitorisa

Glans klitorisa je naziv spoljašnjeg dela klitorisa — dela koji većina ljudi naziva „klitoris“.

Veličine je kao grašak, a nalazi se iznad uretre. Pošto je glavić najviše inervisano područje klitorisa, izuzetno je osetljiv na dodir, o čemu je već bilo reči.

Za razliku od ostatka klitorisa, glavić ne otiče i ne raste tokom seksualnog odgovora, jer ne sadrži erektilno odnosno proširivo tkivo.

Neposredno iznad ili na vrhu glavića je kapuljača klitorisa, koju čine dve strane spojenih malih usana. One se mogu razlikovati po veličini i stepenu pokrivenosti od osobe do osobe.

Unutrašnji delovi klitorisa

Veliki deo klitorisa zapravo nije vidljiv. Telo klitorisa je povezano sa glavicom klitorisa i ono se proteže nagore u karlicu i vezuje se preko ligamenata za  pubičnu kost.

Ti delovi sadrže erektilno tkivo koje nabubri krvlju tokom seksualnog uzbuđenja. Oticanjem sa obe strane vaginalnog kanala povećavaju podmazivanje u vagini, dok povećavaju seksualnu stimulaciju i prijatan osećaj.

Kako stimulisati klitoris

Svaka osoba je drugačija i ima različite seksualne erogene zone. Iz tog razloga, ne postoji „jedan najbolji način“ da se stimuliše klitoris – neophodno je eksperimentisati.

Njegova funkcija neretko se povezuje sa takozvanom „G-tačkom“, čije postojanje nije najjasnije. Neka istraživanja tvrde da bi to moglo biti povezano sa ženskom ejakulacijom, ali drugi istraživači sugerišu da G-tačka nije nužno stvarni fizički entitet, već mesto gde strane vestibularnih sijalica klitorisa dolaze u kontakt sa prednjim zidom vagine.

Ovo sugeriše da „vaginalni orgazam“ još uvek može biti povezan sa klitorisom i da svaki pritisak tokom odnosa ili kontrakcije karličnih mišića može stimulisati klitoris.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.