Da li surutka može da pomogne kod problema sa jetrom? 1Fotografija: Anshu A on Unsplash

Darija Vranešić Bender, nutricionistkinja na Odeljenju za kliničku ishranu KBC-a Zagreb i direktorka Vitaminoteke, za n1info.hr pojasnila je ulogu surutke u lečenju pojedinih tegoba i kako je treba koristiti. U nastavku saznajte sve njene prednosti.

Surutka može da pomogne u lečenju različitih bolesti jetre, kao što su: masna jetra, hepatitis, jetra oštećena alkoholom i drugo, a razlog za to je poseban globulin koji organizmu pruža aminokiseline koje su dobre za zdravlje jetre. Poznata nutricionistkinja iz Hrvatske, i direktorka Vitaminoteke, Darija Vranešić Bender podelila je svoje znanje i iskustvu o surutki.

1. Šta je surutka?

Surutka je nusproizvod koji se dobija tokom proizvodnje sira, kada mleko koagulira i razdvaja se u čvrsti deo (sir) i tekući deo (surutka). U zavisi od načina koagulacije kazeina, može da bude kisela ili slatka. Proteini surutke predstavljaju oko 20% ukupnih proteina u mleku, te se smatraju uveliko odgovornim za blagotvorna nutritivna svojstva mleka. Naime, proteini surutke imaju dvostruki učinak u organizmu. Osim što služe kao dodatak ishrani koji pozitivno utiče na mišićnu masu i snagu, pokazuju i značajnu antioksidativnu aktivnost umanjujući oštećenja nastala oksidativnim stresom.

2. Da li surutka pomaže kod problema s jetrom?

Surutka bi mogla da bude korisna za zaštitu zdravlja jetre iz više razloga: sadrži aminokiseline razgranatog lanca koje povoljno deluju na funkciju jetre, i ujedno sadrži cistein koji je bitan za sintezu snažnog antioksidansa glutationa. Budući da beleži antioksidaciono i protivupalno delovanje, surutka je verovatno dobar napitak za zaštitu tkiva jetre. Međutim, kliničke studije koje bi dokazale ovakvo delovanje na jetru ljudi ne postoje, pa se stoga takvi zaključci ne mogu donositi. Do sada je sprovedeno više in vitro i istraživanja na laboratorijskim životinjama koja su pokazala zaštitni učinak sirutke na tkivo jetre, odnosno hepatoprotektivni učinak, bilo da se radi o masnoj jetri ili alkoholom ili toksinima oštećenom organu. Zanimljiva studija sprovedena je na miševima koji su imali hronično povišen unos alkohola što ima poznato hepatotoksično delovanje. Patološke promene u jetri miševa koji su konzumirali alkohol poboljšane su primenom sirutke, a došlo je i do sniženja jetrenih enzima kod miševa. Ovi rezultati ukazuju da surutka može da ima zaštitni učinak protiv alkoholne bolesti jetre povećanjem antioksidativne aktivnosti, što podupire potencijalnu upotrebu surutke u dodatnom lečenu bolesti jetre.

3. Zašto je dobro da je koristimo, kojim zdravstvenim stanjima pomaže?

Proteini surutke su visokokvalitetni izvor hranljivih materija i sadrže brojne bioaktivne komponente. Proteini surutke nutritivno su najvredniji proteini zahvaljujući visokom udelu esencijalnih aminokiselina (lizina, cisteina i metionina) te visokom udelu cistina. Bogate su i aminokiselinama razgranatog lanca (BCAA) poput leucina, valina i izoleucina, te bioaktivnim peptidima. Izolovani proteini surutke sastojak su funkcionalne hrane, sportskih preparata i hrane za posebne medicinske potrebe, s obzirom na njihove antioksidacione, protivupalne učinke, učinke snižavanja krvnog pritiska, gojaznosti i suzbijanja apetita o kojima se govori u literaturi. Zbog visokog sadržaja cisteina, proteini surutke su nutritivno idealan izvor za biosintezu temeljnog telesnog antioksidansa glutationa koji poboljšava antioksidacionu odbranu organizma, a poznato je da oksidacioni stres leži u pozadini brojnih degenerativnih bolesti, ali i procesa starenja. Ipak, daleko najpoznatiji učinak surutke je anabolički, odnosno podsticanje sinteze proteina i rast mišićne mase, te je zato omiljena među sportašima.

Međutim, potrebno je da razlikujemo svežu sirutku od izolata proteina surutke koji se dobijaju uz pomoć specijalnih tehnoloških procesa koji imaju za cilj da izdvoje proteine koji se potom koriste u raznim prehrambenim proizvodima, te dodacima ishrani i hrani za posebne medicinske proizvode. Unos proteina surutke popraćen je anaboličkim učinkom koji se može opisati ne samo kroz stimulaciju procesa biosinteze, već i kroz inhibiciju ili usporavanje procesa degradacije. Za proteo-anabolički učinak proteina surutke prvenstveno je odgovoran visoki sadržaj razgranatih aminokiselina, pre svega leucina, koje se većinom metabolišu u perifernim mišićima.

Nadalje, nakon unosa u organizam, proteini surutke generišu visoki, brzi i prolazni porast aminokiselina u plazmi koji značajno stimuliše (+68%) sintezu proteina bez modifikacije katabolizma proteina. Osim toga, cistein i glutamin, koje su značajno zastupljene aminokiseline proteina surutke, takođe mogu da doprinesu i anaboličkom dejstvu. Taj anabolički učinak proteina sirutke osim u medicini sporta sve se više prepoznaje i u medicini, posebno u kliničkoj ishrani u svrhu sprečavanja ili usporavanja gubitka mišićne mase i snage karakteristične za brojne bolesti, pre svega maligne. Dodatni unos visokoiskoristivih proteina, poput onih iz surutke, dragocen je za brojne bolesnike koji gube na telesnoj masi i na nemasnoj masi tela.

4. U kojim količinama se preporučuje?

Surutka u obliku svežeg napitka u jednoj litri sadrži 6-8 g proteina, što čini tek 10% preporučene ukupne dnevne potrebe za proteinima. Sa druge strane, izolovani proteini surutke doziraju se u skladu sa potrebama, a obično se koriste u dozi od 20-40 g dnevno. Stoga, ako je cilj da se iskoriste blagodati surutke kroz sadržaj bioaktivnih peptida i spomenutih specifičnih aminokiselina, verovatno je potrebno koristiti barem 1.5 L sveže surutke dnevno, a zanimljivo je da u toj količini podmirujemo dnevne potrebe za esencijalnim aminokiselinama koje su u surutki prisutne u značajnom udelu kao slobodne aminokiseline. Ipak, za terapijski učinak bolji izbor je izolat proteina surutke. Međutim, količina koja može da preporuči određenoj osobi zavisi od brojnih faktora poput telesne mase, mišićne mase, stepena fizičke aktivnosti, ukupnog dnevnog unosa proteina iz hrane, godina, pola, zdravlja bubrega i jetre te brojnim drugim faktorima. Stoga, primenu izolata proteina sirutke poželjno je da vršimo pod nadzorom stručnjaka, posebno ako se koristi u visokim dozama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari