
Pirinač kao namirnica je dobar, ali ako je u pitanju neoguljeno zrno, odnosno integralni pirinač (takođe ga nazivaju i smeđi pirinač).
Smeđi pirinač veoma je hranljiv i lako svarljiv i važan je izvor složenih uglenih hidrata, proteina, biljnih vlakana i vitamina grupe B.
100 grama integralnog pirinča sadrži 370 kcal, 7.9 grama proteina, 77.2 ugljenih hidrata od kojih su vlakna 1.2 grama, šećeri 0.9 grama i 2.9 grama masti, devet miligrama kalcijuma, 35 miligrama magnezijuma, 4.36 miligrama gvožđa, vitamine B grupe i vitamin E.
Sve ovo ide u prilog niskom glikemijskom indeksu za razliku od belog, koji sporo podiže nivo šećera u krvi.
Integralni pirinač je „neoljušten” što znači da zadržava spoljašnji omotač i klicu koja se industrijskom obradom uklanja kod belog pirinča radi produženja roka trajanja i kao takav beli pirinač ima mnogo manje vlakana i gubi se 70-90 odsto B vitamina i fosfora, mangana i gvožđa. On sadrži uglavnom skrob.
Priprema integralnog pirinča treba biti prikladna uputstvu proizvođača, kuvanje na vodi dok voda ne ispari.
Kada je u pitanju količina, ničega previše nije dobro pa tako ni pirinča.
Plan ishrane na nedeljnom nivou jednom do dva puta nedeljno podrazumeva konzumiranje integralnog pirinča, što je sasvim dovoljno za potrebe odrasle osobe.
Dakle, konzumiranje pirinča je u redu ukoliko je to u umerenim količinama i ako se konzumira integralni pirinač koji je pripremljen na propratan način.
Autorka je diplomirana nutricionistkinja i Bahova praktičarka. Više detalja na linku njenog instagram naloga.
View this post on Instagram
Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa
U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.
Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.
Prosto me oduševljavaju saveti stručnjaka o nečemu što postoji ili se konzumira hiljadama godina! Je l svi Kinezi jedu ovaj i ovako spremljen pirinač? Ovde je autorka propustila da ukaže i na posledice recimo svakodnevnog konzumiranja oljuštenog pirinča, a isto tako u tekstu nije navedeno ime „proizvođača“ tj. pakera integralnog pirinča, koji je naručio tekst! Čitajući ovakve tekstove, spoznajemo da do sada nismo znale kako da peremo kosu, kako da peremo i peglamo veš, kako se peru sudovi, kako se vaspitavaju deca, kako… da nije „stručnjaka“ i blogerki, živele bi u neznanju!
Tačno tako, svaki dan neki novi „stručnjaci“ nas uče kako da živimo, šta da jedemo… kao da smo mi prvi ljudi na Zemlji!
Cim cujem da je neko „bloger/ka“ digne mi se kosa na glavi! Tipican primer za onu narodnu „hleba bez motike“! Danas se cak i drzavnici ne obracaju narodu licno pa cak ni preko glasnogovornika (porte parole) nego preko svog bloga u socijalnim medijima. Jadno je sve to!
Dosada jeo običan, ali ako Bahova praktičarka kaže… Smeđi pirinču, dolazim po tebe! I neka se zatrese daleki istok, pojma nemate šta jedete
Jedem crni. I sta mi se hoce.
a ja da pitam je li u redu pirinač pa i beli uz salatu ili prilog od povrća. Da li onda može i ljušten? Ako su vlakna problem. Koliki narod na dalekom istoku jede pirinač kao osnovnu namirnicu, doduše i sa puno povrća, po vama je to nepravilno? @novosađanka: bravo!
Neko ko je mlad treba da bude obavesten i o ovim stvarima kao sto je pirinac, mozda ste vi svi sve naucili ali postoje mladi i sasvim mladi koji tek treba da uce i zbog toga savetodavnih tekstova pa makar se i ponavljali nikada dosta i nisu namenjeni onima pred kraj zivota koji su sve naucili sto je trebalo u svom zivotu a i njima bi jedan cenjeni profesor sa jednog Beogradskog tehnickog fakulteta reakao, stavsi uz jednu ogromnu zelenu tablu , na tabli na sredini bi kredom stavio jednu malu tacku i rekao: Vidite ovu tacku, vidimo rekose studenti, to je vase znanje a ovo ogrmno sve okolo je vase nezanje.
Hvala profesore Despicu na istini .
Jel su, napokon,rešili misteriju-jeli zdravije jesti na masti ili na ulju?