DW: Povećana smrtnost u bolnicama vikendom - signal, čiji se uzroci ne znaju 1Foto: Pixabay/Sasint

Pacijenti koji odu u bolnicu za vikend, umiru češće od pacijenata koji su pomoć u bolnici potražili od ponedeljka do petka. To je rezultat internacionalne studije, koja pak ne nudi jasna objašnjenja za taj fenomen.

Odlazak na lečenje u bolnicu tokom vikenda znači donosi sa sobom i veću verovatnoću od smrti od odlaska u bolnicu radnim danima. Nekoliko studija dokazalo je takozvani efekat vikenda. Verovatnoća umiranja tada se povećava za 16 odsto.

Međunarodni istraživački tim istražio je razloge za ovaj fenomen. Pritom je uzeto u obzir 68 studija o efektu vikenda, objavljenih između 2000. i 2017. godine u kojima je zabeleženo ukupno 640 miliona hospitalizacija – uglavnom u SAD i Velikoj Britaniji. Iz podataka se ne može izvesti nikakav jasan razlog za višu stopu smrtnosti, zaključuju naučnici u časopisu „BMJ Open“.

Da li su pacijenti vikendom ozbiljnije bolesni?

Do sada su zdravstveni stručnjaci uglavnom smatrali da je lošiji kvalitet nege objašnjenje efekta vikenda.

Međutim, autori studije upozoravaju: Protiv tog objašnjenja govore podaci da taj efekat ne važi za sve grupe pacijenata – na primer, za trudnice. S druge strane, autori takođe kažu da taj efekat povećane smrtnosti nije dovoljno istražen. Na primer, u gotovo nikakvoj studiji nije bilo istraženo koliko je osoblja na licu mesta bilo i koji sa kakvim zdravstvenim statusom su pacijenti došli u bolnicu.

Stoga, istraživači takođe smatraju da je moguća sledeća teorija: Ljudi koji dođu u hitnu pomoć tokom vikenda mogu biti u proseku ozbiljnije bolesni od onih koji dolaze tokom ostalih pet dana sedmice.

Potrebno je još studija

„Naravno, postoji mogućnost da pacijenti duže boluju, ili se predomišljaju pre odlaska u hitnu pomoć tokom vikenda. Ali pod pretpostavkom da ti pacijenti imaju lošiju prognozu, moramo biti sposobni da odgovorimo odgovarajućom negom“, rekla je Ana Slagman, profesorka za urgentnu medicinu u Šariteu u Berlinu, jednoj od najvećih klinika u Evropi.

Potpredsednica Akcione grupe za bezbednost pacijenata istakla je i činjenicu da su tokom vikenda dežurni pre svega – mladi lekari. Pored toga, lekari specijalisti su često dostupni samo kao pozivna služba. A ima i manje hirurških i drugih dijagnostičkih resursa.

Istraživači zaključuju: „Povećana smrtnost u bolnicama vikendom je signal, ali se njegovi uzroci ne znaju. Ipak, malo je verovatno da je upravo to pravo merilo kvaliteta nege tokom boravka pacijenata u nekoj zdravstvenoj ustanovi.“


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.