Evo koji je najnezdraviji, a koji najzdraviji način pripreme jaja 1Foto: CSH / Shotshop GmbH / Profimedia

 

Da li ste se nekada zapitali koji je najzdraviji način pripreme jaja?

Kada pomisle na doručak, mnogi pomisle na jaja, pripremljena na bilo koji način. Ovo ima smisla jer su jaja odličan izvor hranljivih materija potrebnih telu, a takođe se lako pripremaju.

Belanca su neverovatan vegetarijanski izvor proteina, a žumanca su prepuna vitamina i minerala, uključujući vitamin A, B12, selen, holin i lutein, kaže dijetetičarka Lindzi Vengler.

Ali da biste izvukli najbolje od jaja, trebalo bi da pazite kako ih pripremate. Iako ne postoji „pogrešan“ način pripreme jaja, neke metode nisu zdrave kao druge.

Mnogi dijetetičari i nutricionisti kažu da je najnezdraviji način pripreme jaja prženje na puno ulja i na jakoj vatri.

Sirova jaja su najopasnija, sirova belanca se teže svare zbog prisustva avidina i stoga su teško svarljiva. Pored toga, postoji velika mogućnost trovanja salmonelom. Najbolji izbor pripreme su poširana ili kuvana jaja. Pečenjem unosimo veću količinu nepotrebne masnoće, ali je tokom pripreme dovoljno četkicom premazati tepsiju uljem da bi se dobio niskokalorični obrok. Sa malo masti, korišćenje vitamina A, D i E iz jaja je veće.

Ako pržite jaja na puteru, možda ćete negirati neke od zdravstvenih prednosti jaja. Jaja su prirodno bogata proteinima i malo zasićenih masti, ali čim dodate puter u mešavinu, zasićene masti u vašem jelu se povećavaju. Ovo je nešto što ne želimo, pošto je prekomerna zasićena masnoća u ishrani usko povezana sa srčanim oboljenjima.

Smernice o ishrani za Amerikance 2020-2025 predlažu smanjenje unosa zasićenih masti na manje od 10% ukupnih kalorija dnevno. Korišćenje zasićenih masti u pripremi jaja dodaje značajne kalorije u jelo, kao i nezdravu masnoću koja je povezana sa povećanim rizikom od srčanih oboljenja.

„Kuvanjem na visokim temperaturama dolazi do oksidacije ulja, što može izazvati upale u organizmu. Zbog toga treba koristiti ulja koja se dime samo na višim temperaturama, poput ulja avokada, kako biste sprečili oksidaciju“, kaže dijetetičar Rebeka Vašuta.

Kako najbolje pripremiti jaja

„Priprema jaja sa minimalnim sadržajem masti ili korišćenje nezasićenih masti kao što su maslinovo ulje ili ulje avokada su zdravije alternative. Tvrdo kuvana ili poširana jaja su način za pripremu jaja bez potrebe za dodatnom masnoćom“, kaže ona.

Osim kako ih kuvate, važno je i sa čime jedete jaja.

„Poslužite jaja sa izdašnom porcijom povrća za dodatne hranljive materije i vlakna. Tamno lisnato povrće poput kelja, spanaća i rukole je odličan dodatak jajima, kao i povrće poput špargle, brokolija, paprike i luka“, savetuje Yahoo!Style.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari