Gastro vodič kroz Milano: Grad sa ukusom tajne večere 1Foto: Luca Marziale

Italija, kapiram da bi i mitska bića, bogovi svih religija i drugi oblici života van planete Zemlje, izabrali da ručaju i nazdravljaju na njenoj teritoriji.

U Milanu ćete odlično jesti, biti inspirisani umetnošću koja i dan-danas oblikuje naše razumevanje lepote i imati potrebu da se lepo oblačite. Koliko god da ne volite modu, bar na tren ćete pomisliti da bi bilo dobro da postanete modni/a bloger/ka i znate ono da svom stilu date neki lični pečat.

Ljudi u Milanu inspirišu vas da opet volite ljude, jednostavno lepi su, piju vino ili kafu u svakom kutku. Znam, zvuči površno, ali nekada je ugodno bar na tren živeti u filmu, u kom je talentovana osoba radila kostime.

Statistika je zabavna za ilustraciju, na listi EU zemalja, zasnovanoj na postotku potrošnje domaćinstva na garderobu i obuću Italija zauzima treće mesto (2016. godina, izvor: Eurostat).

Prestigle su je samo Portugal i Estonija. S druge strane, kada je reč o postotku koji domaćinstvo troši na hranu među EU zemljama, 2019. godine Italija je bila na 13. mestu (izvor: Eurostart).

Ne znam šta me više iznenađuje – Estonija, koja najviše ulaže u modu, ili Italija, koja se razumno troši na jednu od najboljih hrana na svetu. No vratimo se Milanu, u njemu sam provela nedelju dana, tako da nisam stručnjakinja, ali bila sam sita i srećna.

Gastro vodič kroz Milano: Grad sa ukusom tajne večere 2
Foto: Luca Marziale

Krenimo od dobrih vesti, gotovo u svakom restoranu i baru u kom naručite piće, ono će biti servirano uz neku dostojanstvenu i besplatnu užinu. Nisam primetila da je to uvek slučaj u Italiji, ali u Milanu jeste. Dobra je fora, svežim hlebom i maslinovim uljem, čipsom ili povrćem, otvore vam apetit i zarobe vas u njihov svet ukusa na nekoliko sati.

Posle dobrih vesti, ide jelo koje može da postane i inspiracija za Milanski suvenir magnet – RIŽOTO ALLA MILANESE, odnosno rižoto sa šafranom ili rižoto žute boje (ovo je samo vizualne asocijacija). Preporučujem vam neočekivanu verziju tog rižota iz restorana Corso Como. Zašto? Oni ga serviraju u drugačijoj teksturi, zapečen je i preukusan, a ambijent tog restorana je opasan biljkama i starim predivnim zgradama. Ovo je ušuškana, malo skuplja verzija večere, idealna za jedno veče kada hoćete baš da častite sebe u Milanu.

Krećemo se ka mom omiljenom mestu u Milanu, znam, simpatično, posle sedam dana imam omiljeno mesto, ali bila sam tamo tri puta. Zašto? Prvo volim ime ovog restorana God Save The Food, a nalaze se na trgu ispred crkve, mene to zabavlja. Kroasani za doručak su odlični, super je i piletina ili klub sendvič, osoblje je izuzetno ljubazno i okruženi ste lokalcima. Od Duomo je udaljen par minuta peške i cene su pristojne. Jednostavno nije pretenciozno mesto, a šarmantno je.

Gastro vodič kroz Milano: Grad sa ukusom tajne večere 3
Foto: Luca Marziale

Kada smo kod šarmantnih mesta, predlažem vam jedan štek, na par koraka do zamka Sforzesco, obavezno idite tamo, možete videti radove Mikelanđela i Da Vinčija.

Restoran se zove Cascina Nascosta, izgleda kao nečije dvorište i odaje utisak mesta koje vodi porodica. Hrana je odlična. Ravioli koje sam tamo jela urezali su se u memoriju ukusa, ali ne samo to, bili smo okruženi porodicama i grupama prijatelja, veliki spojeni stolovi, usred dana, vino i nazdravljanja, kao film o kom sam pisala u prvim redovima. Na sve to, nude super opcije i za ljude koji ne jedu meso, a račun neće biti neprijatno iznenađenje.

Ukoliko ste zainteresovani za malo gužve i puls grada, onda je Navigli distrikt mesto za vas. U srednjem veku bio je zaslužan za navodnjavanje Milana, a danas Naviglio Grande kanal predstavlja jedan od najstarijih evropskih kanala, sagrađen 1177. godine i mesto susreta ljudi, te dom mnogih restorana, barova, galerija i prodavnica.

Gastro vodič kroz Milano: Grad sa ukusom tajne večere 4
Foto: Luca Marziale

Preporučujem Al Pont de Ferr restoran, zbog hrane i osoblja. Hrana je tipično italijanska, odlična fokača, salate i bolonjeze. Sjajan rižoto, takođe. Osoblje čine stariji i mnogo dragi ljudi, opet nekako tipično italijanski. Rezervišite vaš sto unapred i spremite se na barem pet imigranata koji će pokušati da vam prodaju ružu, maramice ili nešto tog tipa.

To je onaj manje uzbudljiv deo Milana, ovaj grad je živi spomenik tragičnih migracija koje se dešavaju, te velikog broja beskućnika koji pokušavaju da se snađu i prehrane. Navijam i nadam se da ćemo kao globalno društvo naći održivo i humano rešenje, ne zbog nas koji sedimo i večeramo, nego zbog onih koji tu tragediju žive.

Ukoliko ste u Milanu, pored svih tih prijatno i živeli trenutaka, predlažem vam da vidite Tajnu večeru (kupite karte unapred), stanete i zanemite. Idite i u predgrađe, posetite i postavku Parada Fondacija (Fondazione Prada), koja u modernom i odličnom arhitektonskom zdanju predstavlja neke od najvećih savremenih umetnika. Znači nije moda, brendiranje je i ulaganje u svoj grad. I još jedan savet – ukoliko ste u Milanu dovoljno dugo, od Firence ste vozom udaljeni svega dva sata, imajte to u vidu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari