hleb i mesoFoto: Alexander Prokopenko / Shutterstock.com

 

Uvreženo je mišljenje među ljudima da meso sadrži samo proteine, a da je hleb isključivo izvor ugljenih hidrata. To verovanje je pogrešno, ističu na Institutu za nutricionistiku u Ljubljani.

Većina namirnica po pravilu sadrži različite makronutrijente i to u različitim razmerama, piše N1 Slovenija.

Hleb ne sadrži samo ugljene hidrate

Za hleb, recimo, često čujemo da sadrži samo ugljene hidrate, što nije tačno. Dr. Živa Lavriša s ljubljanskog Instituta za nutricionistiku kaže: “U sastavu hleba ugljeni hidrati čine polovinu, a osim njih hleb sadrži i oko 10 posto proteina, kao između 2 i 10 posto vlakana. Sastav hleba, naravno, najviše zavisi od vrste brašna. Na primer, brašno od celog zrna sadrži više proteina i vlakana što značajno utiče i na sastav hleba.”

Hleb, dakle, nije samo dobar izvor ugljenih hidrata već i proteina, a količina masti u njegovom sastavu najviše zavisi od načina pripreme.

Meso ne sadrži samo proteine

S druge strane, meso je ne samo dobar izvor proteina već može sadržati i dosta masti, što zavisi od vrste mesa.

„Meso bez kostiju u stvarnosti sadrži približno 25 posto proteina, što je u poređenju s drugim namirnicama dosta visoka vrednost. Zato o mesu govorimo kao o proteinskoj namirnici”, kaže Lavriša i dodaje: “Ostale delove mase mesa čini većinom voda, kao veći ili manji udeo masti, u zavisnosti od vrste mesa. Manji do mase mesa predstavljaju i neki mikronutrijenti, kao što su vitamin B12 i gvožđe.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari