Hongkui Deng, imunolog koji modifikuje gene 1Foto: Wikipedia

Sistem za editovanje gena pod nazivom CRISPR-Cas9 je razvijen pre manje od deset godina, ali u ovoj godini je objavljen prvi izveštaj o njegovoj upotrebi kod čoveka.

Studiju je objavila laboratorija Hongkuija Denga sa Univerziteta u Pekingu, a ona pokazuje da CRISPR-Cas9 može da stvori potencijalno neograničen unos imunih ćelija neosetljivih na HIV.

Hongkui Deng, imunolog koji modifikuje gene 2

Inače, ovaj projekat je dizajniran da rekapitulira uspeh tzv. „Berlinskog pacijenta“, Timotija Rej Brauna.

On je 2008. postao prva osoba izlečena od virusa, zahvaljujući transplantaciji koštane srži koju je primio lečeći se od leukemije.

NJegovi lekari su namerno tražili donora sa genskom mutacijom koja onesposobljava CCR5, protein koji HIV koristi da inficira imune ćelije.

Oni su najpre izbrisali Braunov imuni sistem, zatim ga ponovo ,,napunili“ donatorskim ćelijama, i virus je nestao. Međutim, problem je u tome što je genska mutacija u koštanoj srži donora izuzetno retka, a u Kini praktično nepostojeća.

Zato je Deng, koji je bio deo tima koji je tokom 1990. otkrio značaj proteina CCR5 za lečenje HIV-a, rešio da pokuša da edituje sam gen.

Uzeo je imunološki podudarne matične ćelije koje stvaraju krv iz koštane srži davaoca, editovao ih pomoću CRISPR-Cas9 sistema i potom ih presadio u osobu sa leukemijom i HIV-om.

„Nadamo se da će se desiti isto kao i kod Berlinskog pacijenta“, rekao je Deng.

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, „Danas“ predstavlja izabrane priče sa naučnopopularnog portala elementarium.cpn.rs