Italija: Sicilija, Sardinija, Kalabrija 1Foto: Pixabay.com

Burna istorija, veličanstveni predeli, mirisi Sredozemlja i veliki broj sunčanih dana, čine savršenu kombinaciju sasvim dovoljnu za idealan odmor.

Kada se tome pridoda ukus vina, domaće paste i čuvenih poslastica, zasigurno ćete poželeti da se ponovo vratite na Siciliju. Palermo je peti po veličini grad Italije i glavni grad istoimene pokrajine. Čitav stari deo grada predstavlja turističku znamenitost. Čuvena je gradska katedrala građena u XII veku, Normanska palata, manastir San Đovani delji Emirati.

Najpoznatija letovališta u Palermu su: Terrasini, čije je gradsko obeležje centralni trg i katedrala, koji noću poprimaju drugačiji oblik i predstavljaju centar noćnog života. Zatim Isolla delle Femmine, letovalište sa prelepom plažom koje se preporučuje za mirniji odmor. Casteldaccia je poznata po vinariji „Vino Corvo“ i dugim plažama.

Santa Flavia se preporučuje ljubiteljima kristalno čistog mora, stenovitih plaža i ronjenja. Cefalu i obližnji Campofelice di Roccella svojim kristalnim plažama predstavljaju biser Mediterana.

Duge peščane plaže, bujna mediteranska vegetacija, kristalno čisto more, romantične uvale i brojni kulturno-istorijski spomenici će vas uveriti da je Sardinija destinacija za letovanje na koju ćete poželeti da se vratite. Letovanje na Sardiniji iskoristite i za odlazak na neki od izleta kao što su – odlazak u prestonicu i najveći grad Kaljari koji krasi mnoga arheološka blaga i srednjovekovni spomenici. Čuveni arhipelag Madalena na kome su besprekorne plaže i kristalno čisto more stvoren je za uživanje i plivanje.

Obavezno posetite i francusko ostrvo Korzika ako želite da osetite jedinstven ambijent na mestu kojem kao da je vreme stalo. Ne propustite ni odlazak do destinacije koja je nadaleko poznata kao destinacija za letovanje svetskog džet-seta – Kosta Smeralda.

Ukoliko ste pak ljubitelj letovališta koja još uvek nisu stecišta masovnog turizma, onda je Kalabrija pravi izbor za vas. Posebnu čar joj daje obala Tirenskog mora koja je zbog svoje lepote dobila naziv – obala Bogova. LJubiteljima istorije, ali i šarma italijanskog juga, boravak na zapadnom delu Kalabrije pruža mogućnost da posete i neke od najzanimljivijih gradova, kao što su: Katancaro, glavni grad pokrajine, u kom se nalazi jedan od najviših evropskih mostova, kao i ostaci zamka iz normanskog doba, Kozenca – sedište Univerziteta i „muzej na otvorenom“, kako ga često nazivaju.

Tri najlepša ukrasa koja krase Tirensku obalu Kalabrije su: Pizzo, najpoznatije ribarsko mesto koje karakterišu tipične primorske uske ulice i mali trgovi, na kojima posetioci uživaju u čuvenom specijalitetu ovog kraja – sladoledu „tartufo di Pizzo“. Sledi Tropea, čijim pejzažom dominira velika stena uronjena u tirkizno more, na čijem vrhu se nalazi i Crkva Svete Marije, a koju okružuju bele peščane plaže. Na kraju, očaraće vas predivni predeli kojima se možete diviti sa rta Kapo Vatikano i svetionika koji je njegov zaštitni znak. Jonska obala, s druge strane, pruža mogućnost letovanja u mirnom okruženju dugih, belih peščanih plaža i tirkiznog mora.

Turistička agencija Odeon World Travel pripremila je aranžmane za letovališta koja osim uživanja na prelepim plažama, pružaju mogućnost obilaska mnogobrojnih kulturno-istorijskih znamenitosti.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.