Italija: Vinski predeli renesanse 1Foto: Lična arhiva

Firencu ne mogu zamisliti bez njene okoline.

Ono što je u Firenci sticano trgovinom i bankarstvom, odlazilo je u okolinu i oplemenjivalo je, kao što su to činile brojne vile Medičijevih.

Što je okolina sticala vinom i maslinama, slivalo se u Firencu i ulepšavalo je, kao što su impozantne palate generacija vinara Antinori i Freskobaldi.

Firenca i njena okolina stvorile su renesansu.

Uzajamno prožimanje vidljivo je u firentinskom okruženju i na severu, u Fiezoleu i Setinjanu, i na jugu, na brežuljcima Kjantija, centralnog dela Toskane, između Firence i Sijene.

Kjanti je dao ime čuvenom italijanskom vinu i, pošto se ono pod tim imenom proizvodi i u drugim delovima Toskane, ovaj region je za sebe zadržao privilegiju proizvodnje vina „kjanti klasiko“.

Ovo vino je nekada, kada sam se upoznao s njim, punjeno u poseban tip bokaste flaše, obložene rogozom.

Danas je zaštitni znak kjanti klasika crtež crnog petla, potekao iz legende.

Posle ratovanja oko Kjantija, Firenca i Sijena su se dogovorile da granicu odrede tako što će po jedan jahač, posle prvih petlova, krenuti prema drugom gradu i tamo gde se sretnu, povući će granicu.

Firentinski crni petao oglasio se pre zore, te je firentinski jahač sreo suparnika pred samom Sijenom, dajući Firenci skoro ceo Kjanti, a vinu kjanti klasiko simbol.

Kjanti ima dugu tradiciju vinogradarstva i vinarstva i generacije velikih vinara.

Freskobaldi su vinari od početka četrnaestog veka (prodavali su vino Mikelanđelu u zamenu za slike), markizi Antinori od kraja istog veka, a familija Macei od sredine petnaestog veka.

Kjanti sam posetio i u jesen, u kontrastu boja vinograda, maslinjaka, čempresa i toskanskih borova, i u leto, prolazeći kroz srednjevekovne tvrđave, renesansne vile i slikovite gradiće.

Put Kjantijana, koji povezuje Firencu i Sijenu, vodi i u vinarije, u kojima sam probao brojne varijante kjanti klasika, jer svaka vinarija ima svoje brdo, ono svoj vinograd, a vinograd sopstveno vino.

Ljubiteljima vina dovoljno je da posete gradić Greve, najbogatiji vinarijama i restoranima, koji okružuju trouglasti trg sa spomenikom moreplovcu koji je otkrio njujorški zaliv, Đovaniju Veracanu.

Ali je bolje nastaviti put do obližnjeg zamka porodice Veracano, pretvorenog u vinariju.

Preko gradića Pancano, smeštenog na vrhu brda među vinogradima, Rade i Gajola, stiže se u još jedan, veličanstven neogotički zamak, Kastelo di Brolio, dom familije Rikazoli.

Baron Rikazoli je utvrdio formulu vina kjanti klasiko, kao kupažu crnih sorti sanđoveze i kanalojo i belih sorti malvazija ili trebijano.

Sanđoveze, autohtona sorta Toskane, osnova je ovog vina sa svojim taninima, a druge dve komponente daju mu svežinu i finoću.

Vremena se menjaju i traži se robusnije vino; zato je danas dozvoljeno praviti kjanti klasiko samo od sanđovezea.

Od Kastela Brolio je Sijena nadohvat ruke i treba je videti i ostati u njoj. Ili, ako ste krenuli u Kjanti iz Sijene, onda treba ostati u Firenci.

Zbog lepote gradova, umetnosti renesanse i vina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.