Italijani snabdevali oružjem fašističke legionare koji su krenuli u "ekspediciju" na Zadar 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan, pre tačno jednog veka, 1922. godine dnevni list „Vreme“ objavio je priču o pohodu na Sušak i na Zadar.

„Pohod na Sušak i na Zadar“ bio je samo jedan od naslova iz ovog pomenutog lista koji danas više ne postoji.

Naime, 27. oktobra riječki fašisti držali su pet dana tajne sednice – mere opreza kako bi sprečili evakuaciju treće zone od strane italijanskih vlasti.

Odlučili su da će ovo pitanje biti rešeno oružanom akcijom, formirajući dve fašističke kolone, od kojih je prva bila predvođena od strane D’Anuncijevog kapetana Krala, sa 10.000 fašista, koji su učestvovali u ekspediciji na Zadar. Dok je druga kolona predvođena poslanikom Đunte, od 4.000 fašista, u kojoj su takođe bili i svi riječki fašisti, i koja je imala za cilj upadak u Sušak.

Obe kolone su bile veoma dobro snadbevene oružjem i municijom, bacačima plamena, mitreljezima i bacačima bombi.

Ali takođe i pored svega navedenog, posedovali su i veliki broj kamiona za prebacivanje ljudi, hrane i municije. Od nekoliko kamiona koje su imali u posedu, neki su bili blindirani.

Utvrđeno je da zvanični predstavnici Italije snadbevaju fašističke legionare oružjem i municijom iz svojih magacina, piše list „Vreme“.

Pored snadbevanja fašističkih legionara, u Rimu 28. oktobra 1922. godine, Italijanski Ministarski Savet objavio je proklamaciju. Naime, oni su potvrdili da je u nekim pokrajinama Italije izbila buntovnička demonstaracija sa očevidnim ciljem – da spreče normalno funkcionisanje državnih organa, dodavši da ovakve demonstracije mogu prouzrokovati ozbiljne nerede u zemlji. Kako saznajemo, vlada je tada uradila sve kako bi se došlo do mirnog rešenja ministarske krize, upotrebljavajući sva sredstva kako bi održala mir i red.

Italijani snabdevali oružjem fašističke legionare koji su krenuli u "ekspediciju" na Zadar 2
Foto: Screenshot Digitalna.nb.rs

Međutim, kralj je tražio obaveštenja od vlade o trenutnoj situaciji koja je tada bila jako kritična.

Vlada je u tom momentu naredila vojsci da po svaku cenu spreči remećenje mira i zauzimanje državnih nadleštava. Dok politički krugovi smatraju da je neizbežno da fašisti budu primljeni u novu vladu, predsednik nove vlade biće Đoliti, koji je sa svih strana dobio veliki broj čestitanja prilikom svoje osamdesetogodišnjice. Pored toga, veliku ulogu u rešenju ove krize pdigrao je i Orlando, koji je razgovarao sa Faktom i Đolitijom, kaže list “Vreme.”

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.