Izbegavajte ih pre leta: Hrana i pića koja izazivaju nadutost 1Foto: Anatoliy Gleb / Alamy / Profimedia

 

Nutricionistkinje Ketrin Mekdermot, Liza Ričards, Valeri Dolbel, Heder Henks i Šeri Berger su za portal SheFinds izdvojile namirnice koje bi trebalo izbegavati ako želite da poboljšate svoje zdravlje i izgled tela.

Ako želite da se osećate bolje u sopstvenoj koži i spremno dočekate leto, pravilna ishrana je podjednako važna kao i redovno vežbanje.

Zaslađena granola

Granola se često smatra zdravim izborom, ali mnoge industrijske verzije sadrže rafinisane žitarice, hidrogenizovane masti i dodat šećer, što može izazvati nagle skokove šećera u krvi i podstaći upalne procese.

Nutricionistkinja Ketrin Mekdermot savetuje da pravite granolu kod kuće: „Koristite integralne ovsene pahuljice, malo prirodnog zaslađivača poput meda ili javorovog sirupa i zdrave masnoće, kao što su kokosovo ili maslinovo ulje. Dodajte orašaste plodove, semenke i sušeno voće bez dodatog šećera.”

Voćni jogurt

Iako jogurt može sadržati korisne probiotike i proteine, zaslađene verzije često sadrže i do 30 grama šećera po jednoj čašici – više nego neke čokoladice, piše SheFinds. Ako volite jogurt, bolji izbor je običan grčki jogurt sa niskim sadržajem šećera i većom količinom proteina, koji možete zasladiti svežim voćem ili sa malo meda.

Energetski napici

Ovi napici često sadrže velike količine šećera, kofeina, veštačkih boja i aditiva koji mogu izazvati upale, probleme sa varenjem, anksioznost i poremećaje sna. Ketrin Mekdermot preporučuje: „Držite se jedne jutarnje kafe i pijte vodu tokom dana kako biste ostali hidrirani bez viška kofeina i šećera.“

Krofne

Prema Lizi Ričards, krofne su „napravljene od rafinisanog brašna i pune dodatih šećera“, što ih čini jednom od najgorih namirnica kada je reč o zdravlju i telesnoj težini. Nagli skokovi šećera koje izazivaju doprinose insulinskoj rezistenciji. Najbolje bi bilo da ih potpuno izbacite iz ishrane – ili da ih jedete vrlo retko, ali nikako za doručak, piše SheFinds.

Voćni sokovi

Iako su prirodnog porekla, voćni sokovi sadrže visoke koncentracije šećera jer ne sadrže vlakna prisutna u celom voću. To ih čini napicima koji lako narušavaju ravnotežu šećera u krvi. Nutricionistkinja Šeri Berger savetuje: „Birajte stoprocentni voćni sok bez dodatog šećera, ali čak i tada je bolji izbor pojesti ceo plod.“

Kupovni keksi

Kupovni keksi puni su rafinisanih ugljenih hidrata, šećera i zasićenih masti. Osim što su visokokalorični, izazivaju skokove insulina i podstiču upalne procese, kao i nakupljanje masnih naslaga, naročito u predelu stomaka. „Keksi su među najpopularnijim poslasticama, ali doprinose velikom unosu dodatog šećera, a sadrže vrlo malo vlakana i hranljivih materija“, zaključuje nutricionistkinja Valeri Dolbel.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari