Tri ideje za doručak za bolju probavu i zdravlje srca: Vlakna koja ne smete da zanemarite 1Foto: Teodora Chagorovska / Alamy / Profimedia

 

Iako proteini često dobijaju glavnu pažnju kada je reč o važnim makronutrijentima, vlakna su podjednako ključna za zdravlje.

Dovoljan unos vlakana doprinosi boljoj probavi, regulaciji nivoa šećera u krvi, smanjenju rizika od srčanih bolesti, pa čak i gubitku viška kilograma. Dobra vest je da postoji mnogo ukusnih načina da u ishranu unesemo više vlakana, posebno kroz doručak. Stručnjaci izdvajaju nekoliko namirnica koje su naročito bogate vlaknima i idealne za početak dana, prenosi index.hr.

1. Zob

Zobena kaša nije samo ukusan i svestran doručak, već i saveznik zdravlja – naročito kada je reč o snižavanju holesterola i mršavljenju.

„Zob je odličan izvor rastvorljivih vlakana i poznato je da pomaže u snižavanju nivoa holesterola. Velika količina rastvorljivih vlakana u zobi može da apsorbuje holesterol iz sistema za varenje i dugoročno spreči začepljenje arterija“, objašnjava dijetetičar Džesi Feder za SheFinds.

Osim toga, zob spada među najbolje složene ugljene hidrate za održavanje stabilnog nivoa šećera u krvi.

2. Čija semenke

Male, ali moćne – čija semenke su sjajan dodatak zobenoj kaši, smutiju ili jogurtu, a poznate su po visokom sadržaju vlakana. Kombinuju rastvorljiva i nerastvorljiva vlakna, pa istovremeno pomažu i u regulaciji holesterola i u boljoj probavi.

„Čija semenke u sistemu za varenje nabubre i stvaraju supstancu nalik gelu. To usporava varenje, poboljšava apsorpciju hranljivih materija i produžava osećaj sitosti“, objašnjava Feder.

Nutricionistkinja Šeri Berger dodaje: „Ove moćne semenke sadrže i proteine, kalcijum, gvožđe, vlakna i omega-3 masne kiseline. Pregled iz 2021. godine pokazao je da doprinose povećanju dobrog (HDL), a smanjenju lošeg (LDL) holesterola.“ Čija semenke su idealne za dodavanje u zobenu kašu, jogurt, smuti ili kao osnova za čija puding sa biljnim mlekom.

3. Spanać

Spanać je pravi saveznik zdravlja – pomaže radu srca, varenju i kognitivnim funkcijama. Bogat je vlaknima, ali i ključnim nutrijentima koji podržavaju celokupno zdravlje.

„Ova zelena namirnica bogata je vlaknima i hranljivim materijama, uključujući vitamine A, C, K, folnu kiselinu, gvožđe i kalcijum. Velika količina antioksidanasa pomaže u borbi protiv upala u telu, uključujući mozak i srce. Vlakna iz spanaća podstiču zdravu probavu i bolju apsorpciju nutrijenata, a neka istraživanja povezuju nutrijente iz spanaća sa boljim pamćenjem i zdravljem srca“, ističe Feder.

Spanać se lako može dodati, na primer, u omlet ili smuti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari