Kada uzimati paracetamol, a kada Ibuprofen? 1Foto: Stefana Savić

Lekovi koji sadrže paracetamol su bolji izbor za lečenje klasičnih simptoma prehlade od lekova zasnovanih na ibuprofenu, pokazala je studija na univerzitetu Sauthempton, prenosi express.hr.

Naučnici su otkrili da je aktivna supstanca paracetamola efikasnija u potiskivanju klasičnih simptoma prehlade poput curenja nosa, kašlja, kijanja, nadraženog grla, iako se u lečenju prehlade podjednako koriste oba tipa lekova. Oni sa osetljivim želucem bi trebalo da izbegavaju ibuprofen. Za bolove u kostima, leđima i stomaku bolji je ibuprofen.

Ipak, studije pokazuju da treba izbegavati dugotrajno konzumiranje ibuprofena jer deluje znatno agresivnije na zid želuca. Osim toga, švajcarska studija je otkrila da redovno uzimanje ibuprofena povećava rizik od infarkta i kardiovaskularnih bolesti.Međutim, stručnjaci ističu da je bolji izbor od paracetamola kod ljudi koji imaju autoimune bolesti.

 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Kada uzimati paracetamol, a kada Ibuprofen?”

  1. U Srbiji nema brufena koji nije štetana samo ovaj ibuprofen koji može da zaustavi rad srca kao i da loše utiče na organe za varenje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.