Kako da zaustavite kondenzaciju na prozorima 1Foto: Pixabay/coyot

Kako zaustaviti kondenzaciju na prozorima je nešto što sami grčevito guglamo upravo sada. To je stvarno čest problem koji se može dogoditi u bilo kom prostoru – to nije samo bonus koji dolazi sa posedovanjem starinskog nekretnine sa prelepim, ali manje od idealnih prozora sa jednim staklom, to može biti i problem u modernim kućama sa dvostrukim zastakljenim.

Iako je kondenzacija češća u hladnijim mesecima jer spoljašnje temperature padaju, može se pojaviti u bilo koje doba godine. Kondenzacija zimi je uobičajena i neprijatna. Nastaje kada vlažan vazduh u vašem domu dođe u kontakt sa površinom čija je temperatura niža od vazduha. Ali osloboditi se kondenzacije je lakše nego što mislite.

Kondenzacija je loša za prozore jer uzrokuje stvaranje buđi i kamenca na vašim prozorima, ljuštenje boje ili laka i oštećenje stolarije. Da biste zaustavili kondenzaciju, potrebno je da smanjite količinu vlage u vašem domu.

Ali koji su najlakši načini da smanjite vlažnost u vašem domu i sprečite zamagljivanje prozora i stakla? Pročitajte nekoliko efikasnih saveta u nastavku…, piše Jutarnji.hr

1. Provetravajte svoje prostorije

Ovo je jedan od najjednostavnijih načina na koji možete da smanjite kondenzaciju na prozorima i nešto što možete da uradite upravo sada – održavajte svoj dom provetrenim. Otvaranje prozora kada je napolju hladno možda neće zvučati tako privlačno, ali će napraviti stvarnu razliku u smanjenju te vlažnosti.

Pobrinite se da vaš dom ima odličnu ventilaciju otvaranjem prozora čak i na samo 20 minuta dnevno može drastično smanjiti efekte kondenzacije i vlage u domovima. Održavanje otvorenih prozora tokom aktivnosti koje izazivaju visoku vlažnost u kući kao što su kuvanje, tuširanje i sušenje odeće, posebno ako nemate dobru ventilaciju, može pomoći u smanjenju kondenzacije.

Dobro je ostaviti prozor otvoren samo malo dok spavate, ili barem čim ustanete ujutru, jer je tada kondenzacija obično najgora. Održavanje prozora i roletni otvorenim kad god je to moguće pomoći će bržem uklanjanju kondenzata.

2. Održavajte konstantnu temperaturu

Da biste smanjili kondenzaciju, najbolje je da vaš sistem grejanja i temperatura vašeg doma budu konstantni. Dakle, umesto da samo pojačavate grejanje kada želite da vaš dom bude topliji, održavajte konstantnu temperaturu održavajući konstantno grejanje tokom hladnijih meseci.

Grejanje ne mora da bude uključeno sve vreme tokom dana, ali se tajmer može koristiti za uključivanje grejanja tokom najhladnijih perioda, održavajući površine toplim i sprečavajući stvaranje kondenzacije.

3. Sprečite širenje pare po kući

Kondenzacija nastaje kada vodena para u vazduhu dođe u kontakt sa hladnim površinama, obično prozorima zimi. Dakle, jedan od načina da zaustavite kondenzaciju na vašim prozorima je da sprečite širenje vodene pare po vašem domu i smanjite vlažnost u vazduhu.

Kondenzacija u vašoj kuhinji je neizbežna, jer prosečno domaćinstvo proizvodi do 3 litra vlage dnevno tokom kuvanja. Jednostavne mere ponašanja kao što su pokrivanje lonaca poklopcima, otvaranje ventilatora/prozora i korišćenje haube mogu pomoći u sprečavanju stvaranja kondenzacije na prozorima.

U kupatilima steknite naviku otvaranja prozora nakon svakog kupanja i tuširanja kako biste omogućili toplom, vlažnom vazduhu da izađe.

I zatvorite vrata kada kuvate ili se tuširate kako biste zadržali paru u samo jednoj prostoriji kuće.

 

Kako zaustaviti kondenzaciju prozora preko noći?

Na prozorima se kondenzacija najčešće pojavljuje preko noći, jer su tada unutrašnja i spoljašnja temperatura najveće razlike. Način sprečavanja kondenzacije preko noći je dobro provetravanje prostorije, što podrazumeva otvaranje prozora i vrata. Ako to nije opcija onda bi trebalo da otvorite prozore čim ustanete ujutru.

 

4. Investiraj u bolju izolaciju za vaš dom

Ovo je veća obaveza i trošak, međutim, ako kondenzacija i dalje predstavlja problem nakon pokušaja hitnijih načina da je smanjite ili zaustavite, poboljšanje izolacije u vašem domu može biti najbolji metod. Postoje i druge prednosti ponovne izolacije vaše kuće jer vam može pomoći da uštedite energiju i smanjite svoje račune.

Takođe biste mogli da razmislite o nadogradnji vaših prozora na dvostruko zastakljivanje kako biste poboljšali izolaciju vašeg doma – opet skupo rešenje, ali zagarantovan način za zaustavljanje kondenzacije, plus što može dodati vrednost vašem domu.

5. Dodajte sloj boje protiv kondenzacije

Boja protiv kondenzacije je u suštini gušća od prosečne boje koja je dizajnirana da omogući zidovima da apsorbuju svu vlagu u prostoriji, sprečavajući buđ i kondenzaciju na prozorima. Uglavnom je dizajniran za prostorije sa visokom vlažnošću kao što su kuhinje i kupatila, ali može raditi iu drugim prostorijama ako vidite da je kondenzacija problem na drugim mestima.

Kao što možete zamisliti, paleta boja nije baš… inspirativna, uglavnom ćete pronaći niz neutralnih. Ali zapravo možete koristiti boju protiv kondenzacije kao osnovu i obojiti je bojom po vašem izboru.

6. Izbegavajte sušenje odeće u zatvorenim prostorijama

To može biti nezgodno u zimskim mesecima, ali jedan od najvećih uzroka kondenzacije na prozorima je vodena para nastala sušenjem odeće, bilo da se suši na mašini za sušenje veša ili radijatoru. Glavni krivac kondenzacije u vašem domu je obično sušenje veša. na radijatorima. Malo ljudi zna da sušenje normalnog rublja od 4 kg može da pusti do 2 litra vode u vaš dom.

Ovo ne samo da uzrokuje kondenzaciju na vašim prozorima, već i podstiče vlagu, što dovodi do rasta buđi. Ako nemate izbora, uverite se da je soba dobro provetrena. Štaviše, ulaganje u odvlaživač će biti spas – oni su jeftini i ne zahtevaju nikakvo održavanje osim da ih s vremena na vreme ispraznite.

7. Probajte brisač za prozore

Specijalizovani brisači za prozore su odlično kratkoročno rešenje za kondenzaciju i pomaže u sprečavanju bilo kakvih problema koji dolaze sa njim, kao što su buđ i oštećenje vodom na vašim okvirima.

Iako znamo da čin čišćenja može pomoći u sprečavanju bakterija, prednosti brisača za prozore nadilaze čišćenje prozora i zavesa za tuširanje. Specijalizovani čistač/usisivač za prozore je od suštinskog značaja za zimu jer pomaže kod kondenzacije i sprečava vlagu u kući koja nas može učiniti podložnim bolestima tokom hladnijih meseci.

Deluju tako što brzo uklanjaju vlagu sa vaših prozora, što je daleko efikasnije od brisanja kondenzata krpom ili peškirom.

Da li je spavanje u sobi sa kondenzacijom loše za vas?

Sama kondenzacija nije posebno štetna, ali šteta koju može da napravi jeste. Kondenzacija može dovesti do buđi i „ako u kući ima vlage i buđi, veća je verovatnoća da će stanari imati respiratorne probleme kao što su astma i alergije, zbog čega su bebe, deca i starije osobe najugroženije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari