U Srbiji svake godine od malignih bolesti oboli 37.000 osoba, dok 21.000 umre. Kancerski bol se može javiti u svakoj fazi malignog oboljenja, s tim što se učestalost i intenzitet bola povećavaju kako bolest napreduje i taj simptom najčešće plaši pacijenta i porodicu.


Kako kontrolisati bolove i pomoći bolesnicima da istraju u svojoj borbi protiv tumora objašnjeno je na održanoj tribini pod nazivom „Kako držati bol pod kontrolom kod obolelih od raka“ u amfiteatru Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije u Beogradu. Predavanje su organizovali Radna grupa za podršku pacijentima i Odeljenje za obrazovanje i rehabilitaciju Instituta.

Bol se najčešće javlja kod primarnih tumora kostiju i metastaza raka u kostima, tumora organa za varenje, pluća, dojke, prostate, jajnika i grlića materice. Oko 30 odsto bolesnika trpi jake bolove, jedan je od zaključaka tribine.

Prof. dr Radan Džodić, v. d. direktora Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, ukazao je na značaj kontrole kancerskog bola, kao i na važnost edukacije stručnjaka koji se u svojoj kliničkoj praksi bave problemom bola.

Tokom predavanja pacijenti i članovi porodica imali su prilike da čuju koji lekovi se koriste u lečenju bola, koje je pravo vreme za otpočinjanje lečenja bola, kako se vrše procena i merenje bola, koja su neželjena dejstva lekova protiv bolova, stvaraju li medikamenti zavisnost kao i da dobiju odgovore na mnoga druga pitanja.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), kancerski bol je moguće otkloniti kod 70 do 90 odsto pacijenata. Metod SZO za uklanjanje bilo kakvih neprijatnosti za vreme bolesti moguće je učiniti pravilnom upotrebom lekova koji se primenjuju na najmanje invazivni način i po satnici, u skladu sa jačinom bola i individualnim karakteristikama pacijenta i bolnog sindroma. I pored savremene medicine koja uz pomoć znanja i lekova može da pomogne u uklanjanju bolova, pozitivni rezultati zahtevaju strpljenje, poverenje i saradnju bolesnika.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.