Kako efikasno očistiti rernu bez hemikalija? 1Foto: Shutterstock

Kada dođe vreme za čišćenje rerne, uvek nam se čini da je došlo prebrzo jer je to mnogima najomraženiji kućni posao. Međutim, i to treba da se uradi, a kako bi čišćenje bilo što jednostavnije, postoji način da rernu očistimo preko noći, bez upotrebe hemikalija.

Ako želite da isprobate ovaj način čišćenja rerne mešavinom sode bikarbone i vode koja treba da odstoji preko noći postupak pročitajte u nastavku.

Za čišćenje pećnice potrebno je:

-papirni ubrusi

-mali kontejner

-sirće

-voda

-soda bikarbona

-flašica sa rasprskivačem, piše Zadovoljna.hr.

Postupak:

1.Uklonite rešetke iz rerne i ostavite ih na stranu. Kasnije ih možete očistiti sunđerom za ribanje u sudoperu.

2.Pomešajte sodu bikarbonu i vodu u maloj posudi dok ne dobijete smesu nalik na pastu. Prvo stavite sodu u posudu, pa postepeno dodajte nekoliko kapi vode dok ne dobijete lepu gustu smesu. U zavisnosti od veličine rerne, možda će vam trebati nekoliko posuda ove mešavine da biste potpuno obložili unutrašnjost. Ako smesa postane previše tečna, samo dodajte još sode bikarbone.

3.Premažite unutrašnjost rerne pastom, pokrivajući dno i stranice. Soda bikarbona može postati smeđa i to je normalno jer upija masnoću i prljavštinu. Zatvorite vrata rerne i ostavite da odstoji preko noći ili najmanje 12 sati.

4.Ujutro obrišite smesu papirnim ubrusima, obrišite što je više moguće da ostane što manje taloga.

5.U bocu sa raspršivačem sipajte alkoholno sirće i poprskajte unutrašnjost rerne, posebno mesta na kojima ostaje soda bikarbona. Zatim ponovo obrišite kuhinjskim peškirima.

6.Očišćene rešetke vratite u rernu i uključite rernu na 200 stepeni oko 15 minuta da se osuši.

Plus savet: Ovim metodom možete očistiti i vrata rerne, ali smeša ne mora da stoji preko noći. Trideset minuta će biti dovoljno, a zatim obrišite vrata, poprskajte ih alkoholnim sirćetom i ponovo obrišite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari