iskoristitiFoto: Shutterstock/Rimma Bondarenko

Uskršnja trpeza je uvek bogata – kuvana jaja, razne vrste mesa, pečeno povrće, pite, salate… Ipak, nakon praznika uvek bude ostataka sa kojima često ne znamo šta da radimo…

Umesto da završe u frižideru dok ne postanu neupotrebljivi, u nastavku pogledajte kako možete iskoristiti ostatke uskršnje trpeze kako biste napravili nova, ukusna jela i tako izbegli bacanje hrane.

Kako najbolje iskoristiti ostatke uskršnje trpeze

1. Salata od kuvanih jaja i pečenog povrća

Ostaci kuvanih jaja mogu postati osnova sjajne salate! Iseckajte ih na kolutove ili krupnije komade, dodajte pečeno povrće (papriku, šargarepu, tikvicu, krompir), malo senfa, maslinovog ulja i limunovog soka. Po želji ubacite malo rukole ili sira i vaš obrok je gotov za 5 minuta!

2. Sendvič sa pečenim mesom i jajima

Ako vam je ostalo mesa – pečene prasetine, jagnjetine ili šunke – napravite super sendvič! Kriška hleba, malo majoneza, tanke šnite mesa, kolutovi kuvanog jajeta, krastavčići i list zelene salate – idealan brz obrok za posao ili izlet!

3. Šarena fritata 

Umutite nekoliko jaja, dodajte sitno iseckane ostatke mesa, pečeno povrće, parmezan ili neki sir koji imate pri ruci, začinite po ukusu i sve izlijte u podmazan tiganj. Ispecite kao fritatu ili zapecite u rerni. Idealan doručak ili lagana večera.

4. Pita sa jajima i mesom

Ukoliko imate gotove kore i jaja, možete da napravite „uskršnju pitu“. Iseckajte kuvana jaja, ostatke mesa i eventualno malo sira, pa sve zajedno složite između kora, premažite jogurtom i jajetom, pa zapecite u rerni.

5. Krem čorba od pečenog povrća

Pečeno povrće može da postane ukusna čorba! Ubacite ga u blender sa malo bujona (ili vode), začinite, dodajte pavlaku ili kašiku jogurta za kremastu teksturu. Ugrejte i poslužite uz tostirani hleb.

6. Namaz od kuvanih jaja

Napravite domaći namaz – izgnječena kuvana jaja, malo majoneza ili pavlake, senf, so, biber i seckani mladi luk. Sve dobro izmešajte i koristite kao namaz za doručak, užinu ili kanapee.

7. Tost pica sa ostacima

Na hleb namažite malo paradajz sosa, stavite komade mesa, jaje, povrće i rendani sir. Zapecite u rerni dok se sir ne istopi. Brzo, jednostavno i savršeno za brz porodični obrok!

Dakle, umesto da se pitate šta da radite sa ostacima hrane, pustite mašti na volju i pretvorite ih u nova, kreativna jela. Na taj način ne samo da ćete sačuvati budžet i smanjiti otpad, već će i svaki obrok dobiti novu priču – a vaši ukućani će biti oduševljeni. Prijatno!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari