Kako izabrati najbolji restoran 1Foto: Shutterstock/Yulia Grigoryeva

Izbor dobrog restorana sa bogatom i kvalitetnom ponudom na meniju nije lak posao. Naročito ako je reč o nekom važnom povodu, kada želite nekog da impresionirate i osećate dodatni pritisak da sve bude kako treba. Kako napraviti pravi izbor? Sledi nekoliko saveta koji će vam pomoći da u svakoj prilici to postignete.

S obzirom na sve veću konkurenciju, restorani treba da nude nešto posebno kako bi se nametnuli i ostali interesantni svojim gostima. Bez obzira da li već imate jedan ili više omiljenih restorana, uvek je zanimljivo istraživati i otkrivati nova mesta.

Odabir restorana za izlazak, pre svega zavisi od toga da li je u pitanju ručak ili večera i koji je povod u pitanju. Mnogi restorani imaju bogatu ponudu tokom čitavog dana, a ambijent im je takav da su prikladni i za dnevne i za večernje varijante.

Ima i onih restorana koji su pogodni, skoro u svakoj prilici. Obično je reč o otmenijim mestima, koja odišu elegancijom. Pogodni su i za poslovna okupljanja, izlaske sa prijateljima, ali i za romantične večere. Muzika u njima nije glasna i obično je neutralna i nenametljiva.

Kada birate restoran za ručak, prednost treba dati mestima koja su svetlija, življa, i sa lepšim pogledom. To su oni lokali koji vam daju dodatnu energiju i entuzijazam.

Nasuprot njih su mračnija mesta, oskudnije osvetljena, ili bez prirodnog svetla, koja su prikladnija za večernje izlaske. Takođe, retko ko voli da sedi u praznom restoranu.

Naročito kada su dnevni izlasci u pitanju, prijatnije ćete se osećati u nekom restoranu koji je bolje posećen. Samo prisustvo više gostiju donosi življu atmosferu.

Dobar izbor restorana za odlazak na poslovni ili ručak sa prijateljima bio bi neki od restorana u centru, na reci ili na nekom uzvišenju sa lepim pogledom. Što više prirodnog sveta, to bolje.

Prilikom biranja restorana za veče, trebalo bi prvo definisati o kakvoj vrsti izlaska je reč. Da li je u pitanju romantična večera za dvoje ili provod sa grupom prijatelja. U prvom slučaju, najprijatnije će vam biti negde gde su prigušena svetla, prijatna muzika i pre svega dobra hrana. Ništa ne sme da pokvari vaše romantično veče. Kada planirate izlazak sa društvom, moguće da želite da se zabavite na mestu koje nije baš tiho i mirno. Restorani sa muzikom uživo su idealni za ovakve prilike.

Pored ambijenta i vremena kada idete u restoran, još važnije je pitanje koju vrstu hrane želite da jedete. Iz godine u godinu izbor je sve veći.

Odlika velegrada je da se u njemu lako mogu naći restorani koji nude specijalitete iz raznih zemalja sveta, sa gotovo svih meridijana.

Odlaskom u restorane možete imati pravo gastronomsko putovanje po svetu. Tako da, kada birate mesto u odnosu na kakav ambijent bi vam prijao, prvenstveno odgovorite na pitanje o kojoj kuhinji je reč.

Italijanski restorani uvek su uživali veliku popularnost i spadaju među najomiljenije. Paste, pice, rižota sa mesom, plodovima mora, riba, specijaliteti od mesa – jela su kojima mnogi ne mogu odoleti. Štaviše, ima puno onih kojima je ova kuhinja izbor broj jedan. To nije ništa novo, niti iznenađujuće.

Predlog da nekog izvedete u italijanski restoran, rado se prihvata. Sve je veća potražnja i za azijskom kuhinjom. Razlog su zanimljivi začini, neobični i novi ukusi, kao i činjenica da su ova jela savršena harmonija i kombinacija povrća i mesa.

Grčki i mediteranski restorani i taverne nose sa sobom duh leta, i podsećaju nas na more i u hladnim jesenjim i zimskim danima. Međutim, grčka kuhinja je poznata po tome da pored laganih jela i salata, itekako obiluje izvrsnim mesnim specijalitetima.

Do pre nekoliko godina bliskoistočna i arapska kuhinja bila je poprilično egzotična. Kada su se pojavili restorani koji služe ova jela, pobudili su veliku pažnju i interesovanje.

Ako do sad niste imali priliku da probate nešto sa ovog menija, preporuka je da to uradite i otkrijete novu koncepciju pripreme jela, koja se sastoje od poznatih namirnica.

Na primer, libanski humus je postao veoma popularan, ne samo u restoranima, već se sve više traže i recepti za pripremu kod kuće. Svi ovi internacionalni restorani mogu biti dobar izbor i za dan i za veče.

Poslovne večere su uglavnom težnja da se pokažete kao dobar domaćin, što podrazumeva odlazak u neki od restorana na dobrom glasu. Ako je reč o susretima sa kolegama iz inostranstva, onda je dobar izbor neki od restorana nacionalne kuhinje. Vaši gosti će sigurno želeti da probaju domaće specijalitete.

Da biste odabrali restoran, treba da pođete od mesta gde se svi oni nalaze. Na mirandre.com predstavljeni su svi bolji restorani. Pogledajte galerije slika, izgled prostora, sadržaj menija, informišite se o aktuelnoj ponudi i napravite rezervaciju. Takođe, pročitajte iskustva i kritike gostiju.

Odlazak u restoran je mnogo više od gastronomskog užitka. To je prilika za druženje i razgovor uživo, kao i borba protiv otuđivanja koju nam nameće virtualni svet onlajn komunikacija. Priuštite sebi, bar ponekad, odlazak u restoran sa dragom osobom, porodicom ili prijateljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.