Kako slanina utiče na zdravlje 1Slanina, foto: Gastromedia / Alamy / Profimedia

Slanina je u jednom periodu nepravedno izbačena sa liste dobrih namirnica, međutim novija istraživanja joj idu u prilog. I da, reč je o pravoj sušenoj slanini, bez dodataka aditiva. Pa da vidimo kako to slanina utiče na zdravlje, piše VeryWellFit.

Na svakih par meseci se pojavljuju tekstovi u kojima se sugeriše da se izbaci i u jelovnika ili da se obavezno ubaci jer je zdrava. Istina je kao i uvek, negde između.

Budući da je slanina bogata proteinima, i siromašna ugljenim hidratima, popularan je izbor za one koji slede keto dijetu. Takođe, može da pomogne u apsorpciji vitamina D i u povećanju energije. U narednih nekoliko minuta otkrijte neke od prednosti ovog proizvoda.

Povećava energiju

Slanina sadrži šest od osam vitamina B, koji su vitalni za rad mozga i energije. Unos dovoljno vitamina B putem ishrane je ključan za sprečavanje nedostatka vitamina B.

Pored toga, ova prerađevina je dobar izvor prehrambenih masti, koje podstiču sitost i osiguravaju energiju. Većina masti u slanini je mononezasićena, koja sadrži oleinsku kiselinu zdravu za srce.

Poboljšava apsorpciju vitamina D

Istraživanje iz 2014. pokazalo je da su oni koji su jeli obrok s 30% kalorija iz masti značajno povećali količinu vitamina D koju su apsorbovali. Zapravo, oni koji su uz obrok unosili masnoće apsorbovali su 32% više vitamina D od onih koji su jeli obroke bez masti.

Osim toga, mast u slanini ima zasitnu moć. Zapravo, istraživanja pokazuju da kada potrošač smatra da je hrana ukusna, to može da učini obrok zadovoljavajućim pomogne u kontroli težine. Dakle, ako posebno uživate u slanini, možda ćete otkriti da vam mala količina pomaže da se osećate sitim.

Slanina i alergije

Iako su alergije na slaninu retke, ipak mogu da jave. Kao i kod bilo koje druge vrste alergije na meso, ona na slaninu može da se razvije u bilo kojoj fazi života. Ako imate alergiju na slaninu, to bi moglo biti povezano s alfa-gal sindromom (AGS).

Simptomi se javljaju u različitim oblicima, a u retkim slučajevima primetna je i anafilaksija, što je potencijalno po život opasna alergijska reakcija koja zahteva hitnu medicinsku pomoć.

A ako se pitate koliko dugo slanina može da stoji, pročitajte u ostatku teksta na City Magazine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.