Kako vrućine utiču na krvni pritisak i kako da ga držite pod kontrolom 1Foto: Prathan Chorruangsak / Alamy / Alamy / Profimedia

 

U prirodi se može uživati leti, ali za neke ljude vrućina može predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike. Da li letnje vrućine utiču na krvni pritisak pitanje je koje se često postavlja.

Dok srce pumpa krv po celom telu, krv pritiska zidove arterija, stvarajući krvni pritisak. Očitavanje od 120/80 mmHg ili manje se smatra normalnim, iako se to može promeniti u zavisnosti od starosti, zdravlja i drugih varijabli.

Kako letnje vrućine utiču na krvni pritisak?

Postoji nekoliko načina na koje letnje vrućine mogu uticati na krvni pritisak.

Možda ćete se znojiti više nego obično kada ste napolju na letnjoj vrućini, što može izazvati dehidraciju. Dehidracija čini krv gušćom i težim za pumpanje, što može povećati krvni pritisak.

Krvni sudovi u telu mogu se proširiti kao odgovor na toplotu, što može smanjiti krvni pritisak. Iako je obično kratkotrajan, ovaj efekat možda neće biti dovoljno jak da značajno snizi krvni pritisak.

U letnjim mesecima ljudi mogu da konzumiraju više slane hrane, kao što su čips i perece, što može povećati krvni pritisak.

Letnje vrućine mogu smanjiti efikasnost nekih lekova za krvni pritisak. Diuretici, na primer, koji se često koriste za snižavanje krvnog pritiska, mogu dovesti do neravnoteže elektrolita i dehidracije, što se ubrzava vrućim vremenom.

Kako kontrolisati krvni pritisak leti?

Ako imate visok krvni pritisak ili ste zabrinuti zbog uticaja letnje vrućine na vaš krvni pritisak, postoji nekoliko stvari koje možete da uradite da biste lakše upravljali svojim zdravljem.

Pijte puno vode i izbegavajte slatka ili alkoholna pića, koja mogu dehidrirati telo.

Što je više moguće, ostanite u klimatizovanim objektima i ostanite unutra tokom najtoplijeg dela dana.

Nošenje svetle odeće može vam pomoći da ostanete hladni jer reflektuje sunčevu svetlost.

Pokušajte da ograničite unos slane hrane i radije se odlučite za sveže voće i povrće.

Ako uzimate lekove za krvni pritisak, uverite se da ih uzimate prema uputstvima i razgovarajte o svim nedoumicama sa svojim lekarom.

Letnje vrućine mogu uticati na krvni pritisak, ali ovi efekti su često mali i mogu se kontrolisati promenama načina života. Tokom leta, morate održavati zdrav nivo krvnog pritiska tako što ćete ostati hidrirani, hladni i izbegavati slane obroke. Razgovarajte sa svojim lekarom ako ste zabrinuti za svoj krvni pritisak, piše Manhattan Cardiology.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari