Kalabrija: Obala Bogova 1Foto: Maria Zangone from Pixabay

Ovo je neotkriveni biser, bogat prirodnim lepotama, ovde ćete naići na sela koja odolevaju vremenu, izgrađena na brdovitim predelima, zamkove, a na drugoj strani peščane plaže , I neverovatnu prirodu.

Ređo di Kalabrija je najstariji i najveći grad Kalabrije, čuven po Nacionalnom muzeju Velike Grčke u kom se čuvaju jedni od najznačajnijih artefakata tog vremena, kao na primer veličanstvene bronzane statue dobro poznate širom sveta. Lungomare je prelepo šetalište uz plažu odvojeno od korza Vitorio Emanuel uskom trakom botaničkih vrtova i u večernjim časovima je prepuno turista koji čekaju zalazak Sunca da naprave svoju savršenu fotografiju.

Kalabrija na istoku i jugu izlazi na Jonsko more, a na zapadu na Tirensko. Posebnu čar joj daje obala Tirenskog mora koja je zbog svoje lepote dobila naziv – obala Bogova. Tirenska obala je veoma dinamična sa dosta uvala, dugih plaža, ali i litica, stenovitih rtova, i mnogo zelenila. Tri najlepša ukrasa koja krase ovu obalu su Pico, Tropea i Kapo Vatikano.

Pico je najpoznatije ribarsko mesto koje karakterišu tipične primorske uske ulice i mali trgovi, na kojima posetioci uživaju u čuvenom specijalitetu ovog kraja – sladoledu „tartufo di Pizzo“. Nalazi se na strmoj litici, sa pogledom na zaliv Santa Eufemija. Visoko iznad mora se uzdiže aragonski dvorac, sagrađen u XV veku, koji je danas je u funkciji muzeja. Posebno se ističe crkva Svetog Đorđa iz XVI veka. Nedaleko od centra grada je i crkva Piedigrota, smeštena u maloj pećini. Idući ka jugu, nailazi se na peščane plaže u manjim ili većim uvalama, gde se nalaze gradići Briatiko, Zambrone, Pargelia i Santa Domenika di Rikadi. Sledi Tropea, čijim pejzažom dominira velika stena uronjena u bistro, tirkizno more, na čijem vrhu se nalazi i crkva svete Marije, a koju okružuju bele peščane plaže.

Tropea je ostala neiskvarena modernim duhom masovnog turizma, te je tako idealno mesto za odmor i uživanje u čistom tirkiznom moru, ali i romantičnim uskim ulicama, renesansnim crkvama i palatama. Glavno obeležje grada je crkva sagrađena na steni Santa Maria dell Isola, kao i normanska katedrala Duomo, posvećene Presvetoj Devici Mariji od Ruminije, koja je ujedno i zaštitnica grada.

Tropea je prepuna malih restorana i poslastičarnica u kojima se može uživati u lokalnoj gastronomiji, čiji je jedan od simbola i crveni luk, koji je istovremeno i popularni suvenir. Na kraju, očaraće vas predivni predeli kojima se možete diviti sa rta Kapo Vatikano i svetionika koji je njegov zaštitni znak. Stene od belog granita uzdižu se iznad mora do visine od skoro 300 metara. Sa strmih klifova se pruža pogled ka pučini i susednim Eolskim ostrvima, kao i brojnim romantičnim uvalama.

Na severu, blizu Santa Marije, nalazi se plaža Formikoli, dok se na jugu, blizu Santa Domenike, nalazi plaža Grotičele, jedna od najlepših u regiji Kalabrija.

Jonska obala, sa druge strane, pruža mogućnost letovanja u mirnom okruženju dugih, belih peščanih plaža i tirkiznog mora. Pažnju privlače Skvilanče, Soverato , Badolato, Sibari i mnoga druga istorijski značajna mesta.

Turistička agencija Odeon World Travel, za letnju sezonu 2019, pripremila je paket aranžmane za Kalabriju, u trajanju od 11 dana, direktnim čarter letom.