Karpatka - poljski kolač (recept) 1Foto: Vesna Laćarak

Mekan, kremast, sočan, divan kolač, koji potiče iz Poljske, a podseća na veliku veliku princes krofnu.

Zapravo to je krem fil između vazdušastih kora.

Ako se pitate zašto taj naziv, pa zato što vrhovi na pečenom testu podsećaju na planinski venac Karpata, koji posuti šećerom u prahu liče na sneg.

Laka izrada, a zauzvrat dobijamo vrhunsko uživanje u kolaču. Mislimo da smo sasvim dovoljno toga  rekli da vas motiviše na akciju, kupovina sastojaka pa izrada snežne kremaste karpatke.

Varijacija, na krem staviti voće poput malina, jagoda, breskve, ananasa.

Šta nam je sve potrebno:

Testo:

  • 150g brašna
  • 100ml vode
  • 100ml mleka
  • 100g putera
  • 4 jaja
  • pola praška za pecivo
  • prstohvat soli
  • šećer u prahu za posipanje

Krem:

  • 500ml mleka
  • 120g šećera
  • 100g brašna
  • 2 jaja
  • 150g putera
  • ekstrakt vanile

Karpatka - poljski kolač (recept) 2

Način pripreme:

Testo:

Puter otopiti na laganoj vatri, dodati mleko,vodu, so, brašno pomešno sa praškom za pecivo. Lagano sipati brašno neprestano mešajući smesu oko dva minuta.

Ostaviti testo da se malo prohladi, pa dodavati jedno po jedno jaje. Mutiti i sjediniti. Od ove smese napraviti dve kore.

Peći u okruglom kalupu (22-24cm) koji smo obložili papirom za pečenje.

Kore (2komada) peći u zagrejanoj rerni 20 minuta n 200C.

Krem:

Jaja umutiti sa šećerom, dodati brašno pa sipati u mleko, pa ekstrakt vanile. Kuvati na laganoj vatri oko tri minuta da se smesa zgusne. Krem ostaviti da se hladi, za to vrme umutiti puter, te lagano spuštati kašiku po kašiku krema u penasto umućeni puter.

Sjediniti i ohladiti krem.

Sada koru vratiti u kalup gde smo je pekli, krem fil razmazati bogato po celoj površini, staviti drugu koru preko. Neka karpatka odstoji preko noći u frižideru.

Posuti šećerom u prahu. Seći i naravno jesti.

Uživajte!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari