Klecenbrot (recept) 1Fotografija: Kristina Gašpar

Region: Vojvodina
Vremenski period zapisa: početak 20. veka
Čuva od zaborava: Kristina Gašpar
Pripremila: Kristina Gašpar
Obrok: dezert

Sastojci (za 4–6 osoba)

Sastojci za nadev:

  • 250 g suvih smokvi,
  • 250 g urmi,
  • 250 g seckanih badema,
  • 250 g suvih šljiva,
  • 250 g seckanih oraha,
  • slatko,
  • 1 dl ruma,
  • 1 jaje,
  • malo mleka,
  • malo brašna.

Sastojci za testo: 200 g putera, 400 g brašna, 2 žumanca, malo kvasca, 2-3 kašike mleka ili milerama.

Priprema (8 sati, peći oko 30 minuta)

Priprema nadeva: Sjediniti suvo voće, orašaste plodove, slatko i rum. Stavite onoliko slatka koliko je dovoljno da bi se dobila gusta, kompaktna masa. Ostaviti da odstoji preko noći. Ujutru napraviti testo za palačinke od jednog jajeta, što je otprilike količina jedne pune šake. Izmešati voće i testo za palačinke.

Priprema testa: Istrljati brašno i maslac. Smesi dodati 2 žumanca, kvasac razmućen u mleku i umesiti testo. Po potrebi dodati još neku kašiku mleka ili milerama kako bi testo postalo kompaktno. Testo podeliti na šest delova, razviti, nafilovati i uviti veknice.Peći na 200 stepeni oko pola sata. Veknice seći kada se dobro ohlade i smekšaju, najbolje sutradan.

Autor knjige „Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje“ je Miodrag Ilić, a više informacija o njoj možete naći na http://tradicionalnirecepti.net/rs/

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari