Koliko često treba da perete kuhinjske krpe? 1Foto: Zoonar/sergey makarenko, Zoonar GmbH / Alamy / Profimedia

 

Kuhinjske krpe često menjaju svoju svrhu – jednim potezom brišemo ruke, radnu površinu ili tanjire, a zatim ih ostavimo da se osuše na stolicama, radijatorima ili kuhinjskim elementima.

Iako na prvi pogled deluju čisto, retko ko se zapita koliko su zaista higijenski bezbedne i koliko vremena prođe dok ih ne ubaci u mašinu za pranje veša.

Osim za brisanje opranog posuđa, kuhinjske krpe mnogi koriste i za sušenje ruku ili čišćenje radnih površina, a nakon toga ih odlažu na stolicu, radijator ili neko slično mesto u kuhinji. Ali, koliko vremena zapravo prođe do njihovog sledećeg pranja u veš mašini?

Iako često deluju čisto, kuhinja – a samim tim i krpe koje koristimo u njoj – može biti pravo leglo bakterija. Kako objašnjava mikrobiolog Džejson Tetro, kuhinjske krpe su kontaminirane raznim vrstama bakterija, virusa i gljivica koje se nalaze u kuhinjskom prostoru, prenosi klix.ba.

Ovi mikroorganizmi se zadržavaju i razmnožavaju na krpama jer na njima ostaju mikroskopski delovi hrane. Jednostavno rečeno – ostaci hrane na mokroj krpi predstavljaju savršenu hranu za mikrobe, pogotovo ako krpa ostane vlažna duže vreme.

Šta se tačno nalazi na vašoj krpi zavisi od toga kako je koristite i kako je održavate. Tokom upotrebe, krpe sakupljaju različite mikroorganizme, a njihov broj i vrsta zavise od toga da li brišete samo ruke, radne površine, ostatke hrane ili koristite krpu isključivo uz vodu.

U skladu s tim, učestalost pranja kuhinjskih krpa zavisi od njihove namene.

„Ako ih koristite svakodnevno za pripremu hrane, čišćenje i brisanje, najbolje je menjati ih na svaka nekoliko dana. Ako služe samo za sušenje ruku ili posuđa, mogu trajati do sedam dana“, navodi mikrobiolog Tetro.

Preporučuje se da kuhinjske krpe perete odvojeno od ostalog veša, kako biste mogli koristiti vruću vodu, kvalitetan deterdžent i po mogućstvu izbeljivač za uništavanje mikroba. Takođe, sušenje na visokoj temperaturi dodatno pomaže u eliminaciji preostalih mikroorganizama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari