Koliko dugo smemo da čuvamo jaja u frižideru? 1Izvor: Aleksandr Semenov / Alamy / Alamy / Profimedia

Često nam se dogodi da zaboravimo kada smo kupili jaja ili ne možemo pronađemo tačan datum isteka roka na kutiji, dok kod domaćih jaja je česće nepoznat istek roka.

Jaja su jedna od onih namirnica kod kojih je veoma važno da obratimo pažnju na svežinu. Ukoliko pojedemo pokvareno jaje, javiće se reakcije u našem telu kao što su mučnina, povraćanje, proliv i jaki bolovi u želucu. Zbog toga mnogi ljudi često bace jaje koje se još uvek mogu koristiti jer nisu sasvim sigurni da li je jaje pokvareno ili nije.

Kako prepoznati rok trajanja jaja

Ako na samom pakovanju ne piše datum isteka roka, pokušajte da ih potrošite u roku od nekoliko dana nakon kupovine. U roku od tri nedelje nakon pakovanja, jaja će imati najveći kvalitet.

Obratite pažnju prilikom kupovine jaja da na pakovanju ne bude rok više od 30 dana jer to ne garantuje njihovu svežinu, s obzirom na to da u većini slučajeva ne piše ni datum pakovanja.

Najbolje  jaja čuvajte u originalnom pakovanju i to u hladnijem delu frižidera, nikako u vratima. Zamrzavanje jaja u ljusci se ne preporučuje. Umesto toga, razbite jaja, istucite ih mutilicom te potom zamrznite, piše Centar zdravlja.

Ako niste sigurni jesu li jaja još uvek sveža, isprobajte trik s uranjanjem jaja u vodu. Sveže jaje će potonuti, a starije će plutati.

Koristite sveža jaja za pohovanje i recepte u kojem je važna vizualno, dok starije jaje iskoristite za kajganu i slična jela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.