Koliko su vakcine kompanija Fajzer i Moderna opasne za srce 1Foto: EPA-EFE/DAVID ODISHO

Antivakseri širom planete mogli su da likuju kad su stigle informacije o tome da vakcina AstraZeneka u retkim slučajevima (tačnije, jako retkim) može da izazove krvne ugruške, a u još ređim smrt usled nastalih komplikacija.

Uprkos činjenici da se broj takvih slučajeva merio u desecima na stotine miliona datih doza širom planete, vakcina koju je razvio Univerzitet Oksford brzo je, iz predostrožnosti, nezvanično došla na “crnu listu” mnogih zapadnih zemalja, koje su požurile velikodušno da je doniraju siromašnim zemljama te se okrenule onima s novom mRNA tehnologijom, kao što su vakcine Fajzer/Biontek i Moderna, uprkos činjenici da je njihova učinkovitost u praksi tek trebalo dugoročno da se pokaže.

No, kao što zdravstveni eksperti često vole da kažu, niti jedna vakcina nije potpuno sigurna i lišena nuspojava, a očito nisu niti vakcine protiv COVID-19 koje se baziraju na drugačijoj tehnologiji od AstraZeneke, mRNA, kod kojih su nedavno utvrđeni slučajevi miokarditisa i petikarditisa, piše Muamer Tanović za portal Al Jazeera Balkans.

Rizik veći po mlađe muškarce

Kao u slučaju AstraZeneke, reč je o veoma retkim nuspojavama, no, to je bilo dovoljno da se upozorenje o njima nađe u zvaničnim dokumentima i preporukama o leku.

Miokarditis je upala srčanog mišića, a perikarditis je upala kese koja okružuje srce.

Prema analizi koju je nedavno objavila Evropska agencija za lekove (EMA), na 177 miliona datih doza vakcine Fajzer i Biontek zabeleženo je 145 slučajeva miokarditisa i 138 perikarditisa, a na 20 miliona doza Moderne po 19 slučajeva miokarditisa i perikarditisa. EMA tvrdi da je umrlo pet osoba, koje su, prema analizi, bile ili starije, ili su imale neke druge zdravstvene probleme.

Slučajeve su istražili i američki i britanski eksperti, koji su konstatovali da se ti slučajevi uglavnom dešavaju kod mlađih muškaraca, i to nakon druge doze vakcine, većinom unutar 14 dana od imunizacije.

“Ti izveštaji su ekstremno retki, a nuspojave su tipično blage. Osobe se obično oporavljaju u kratkom vremenskom periodu, uz standardno lečenje i odmaranje“, zaključili su britanski stručnjaci.

“Šanse da se ovo desi su jako male, ali treba znati za simptome kako bi se moglo na vreme pristupiti lečenju i oporaviti te izbeći komplikacije“, dodaje EMA.

‘Za srce je opasniji COVID-19’

Prema infomacijama američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), u SAD je zabeleženo više od 1.200 slučajeva miokarditisa i perikarditisa, većinom kod osoba u 30-tim godinama. Do 11. juna dato je više od 300 miliona doza vakcine oba proizvođača, a zabeleženih nuspojava po srce bilo je u tek 12,6 slučajeva na milion doza.

S obzirom na te brojke, sve regulatorne agencije konstatovale su da, kako to vole reći, “prednosti vakcinacije nadmašuju moguće nuspojave“ te poručuju da se imunizacija treba nastaviti.

“Činjenice su jasne – ovo je ekstremno retka nuspojava. Samo izuzetno mali broj ljudi će je osetiti nakon vakcinacije”, kaže se u saopštenju CDC-a, koje je potpisao, između ostalih, dr. Mičel Elkind, predsednik Američke asocijacije za srce.

CDC navodi da se većina slučajeva desila kod muških adolescenata i mlađih odraslih osoba od 16 ili više godina, češće nakon druge nego posle prve doze. Simptomi su se najčešće počeli javljati nekoliko dana nakon vakcinacije, no mladima se savetuje da se, u svakom slučaju, vakcinišu.

CDC tvrdi da se vakcinacijom protiv COVID-19 osobe štite od problema koji se odnose upravo na srce, a koji proizilaze iz infekcije korona virusom.

Koliko su, prosto rečeno, opasne ove pojave, kako se manifestiraju, a kako liječe i imaju li oni koji su tek primili ili koji će primiti vakcine Pfizera/BioNTecha (Comirnaty) ili Moderne (Spikevax) razloga za zabrinutost, pitanja je koja će mnogi postaviti sami sebi?

‘Za srce je opasniji COVID-19’

Sarajevski kardiolog Naser Nabil tvrdi da su šanse za nuspojavama koje se odnose na srce jako niske.

“Valja naglasiti da su ove nuspojave vakcine izuzetno retke i obično su blage, a osobe se uglavnom oporavljaju u kratkom vremenu, uz standardni tretman i odmor“, kaže Nabil.

Ovaj kardiog tvrdi da su vakcine s mRNA tehnologijom, prema do sada prikupljenim podacima, mnogo bezazlenije po srce od same zaraze korona virusom, što znači da vakcinaciju ne samo da treba nastaviti, već je i dodatno podsticati.

“Od početka pandemije COVID-19 i tokom lečenja pacijenata s akutnom SARS-CoV-2 infekcijom zabeleženi su slučajevi kardiovaskularnih komplikacija, kao što su akutni infarkt miokarda, kardiogeni šok, miokarditis – upala srčanog mišića, perikarditis – upala srčane kese, srčane aritmije i poremećaj koagulacije s tromboembolijom raznih organa. Pored toga, tokom praćenja pacijenata koji su imali akutnu SARS-CoV-2 infekciju zabeležene su kardiološke komplikacije u vidu miokarditisa – upala srčanog mišića, perikarditisa – upala srčane kese u sklopu post-COVID sindroma“, kaže Nabil.

“Dakle, naučili smo da akutna infekcija korona virusom nije samo respiratorna bolest, već može biti multisistemska bolest s kardiovaskularnim, tromboembolijskim, neurološkim, jetrenim, bubrežnim, gastrointestinalnim, endokrinim i dermatološkim komplikacijama“, dodao je.

Srce kao ‘kolateralna šteta’ vakcinacije

Upravo zbog toga i on je zagovornik toga da su “benefiti vakcinacije daleko veći od mogućih nuspojava“ te da moguće retke nuspojave ne smeju biti razlog za odbijanje vakcinacije.

“Savetuje se da svaka osoba primi vakcinu koja u velikom procentu spašava život i smanjuje stopu smrtnosti od SARS-CoV-2“, poručio je naš sagovornik.

Govoreći o simptomima, najčešći u slučajevima miokarditisa i perikarditisa su bol u grudima, osećaj zadisanosti i lupanja ili nepravilnih otkucaja srca. Svima koji osete ove simptome nakon vakcinacije savetuje se da se jave kardiologu radi detaljnog pregleda kako bi osoba mogla dobiti brz lekarski tretman.

Tekst u celosti čitajte na portalu Al Jazeera Balkans.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Koliko su vakcine kompanija Fajzer i Moderna opasne za srce”

  1. KGB propaganda. Primio sam Faizer i? Nista! Sinofarm i Sputnjik su super? Ma da, mora da se primi i treca doza…

  2. Sa mojim srcem je za moje godine sve bilo u redu do vakcine’ Poslije vakcine’ Faizer koju sam primio broj otkucaj srca cesto mi padne n’a 42 .

  3. Covid za ovu grupu ljudi, tj. za mlade ljude je prilicno bezopasan. Ako pisete o mladim momcima koji NE podlezu covidu, onda pisite o njima, a ne brkajte sa starim ljudima koji za koje je kovid zaista opasniji od vakcine. Mladi momci ne treba da se vakcinisu, jer je rizik vakcine PO NJIMA VECI nego od kovida.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.