Kontrolišite visok pritisak izbacivanjem ovih namirnica iz ishrane 1Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

 

Ako se borite sa visokim krvnim pritiskom, jedan od najvažnijih koraka je da kontrolišete unos natrijuma. Ovih nekoliko namirnica treba izbegavati ili ih konzumirati u ograničenim količinama.

Natrijum (so) je esencijalni mineral koji igra vitalnu ulogu u održavanju ravnoteže tečnosti, nervnoj funkciji i kontrakciji mišića. Međutim, prekomerni unos natrijuma može dovesti do raznih zdravstvenih komplikacija, posebno ako već imate visok krvni pritisak ili hipertenziju.

Konzumiranje hrane sa visokim sadržajem natrijuma može pogoršati simptome hipertenzije i povećati rizik za kardiovaskularno zdravlje.

„Ključno je smanjiti unos soli kada se leči hipertenzija. Ovo postaje još važnije tokom leta jer prekomerna konzumacija soli može da izazove dehidraciju i da poveća uticaj toplog vremena na krvni pritisak“, kaže nutricionista Vidhi Chavla.

Sedam namirnica sa visokim sadržajem natrijuma koje treba da izbegavate da biste kontrolisali krvni pritisak:

Određeno povrće

Zeleno lisnato povrće je neverovatno korisno za zdravlje. Ali neko povrće kao što su celer, spanać, šargarepa i cvekla sadrži značajnu količinu soli koja može uticati na nivo krvnog pritiska. Ako vam je krvni pritisak konstantno visok, izbegavajte da jedete ovo povrće ili ga jedite umereno!

Sir

Iako je sir odličan izvor kalcijuma i proteina, često sadrži mnogo soli i zasićenih masti. To znači da konzumiranje previše sira može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti (KVB) povećanjem krvnog pritiska i holesterola.

Ako želite da ga jedete, birajte sorte sa malo natrijuma i konzumirajte ih umereno.

Supe iz kesice

Da bi se poboljšao ukus i sačuvao proizvod, mnoge gotove i konzervisane supe su bogate soli. Ako vam uopšte nije zgodno da pravite domaću supu, potražite verzije bez dodavanja soli, sa niskim sadržajem natrijuma.

Kiseli krastavci i proizvodi od mesa

Kiseli krastavci, kiseli kupus i druga fermentisana hrana obično su bogati soli zbog procesa kiseljenja. Kao konzervans i pojačivač ukusa, prerađeno meso kao što su viršle, kobasice, slanina i delikatesno meso takođe sadrži značajne nivoe natrijuma.

Hleb i peciva

Neki hlebovi i pekarski proizvodi, posebno oni napravljeni od rafinisanog brašna, mogu da sadrže značajne količine natrijuma. Proverite etikete i odlučite se za opcije sa niskim sadržajem natrijuma kada su dostupne.

Začini i prelivi za salatu

Začini kao što su soja sos, kečap, sos za roštilj i prelivi za salatu mogu biti značajni izvori natrijuma. Koristite ih štedljivo ili izaberite verzije sa malo natrijuma, prenosi ordinacija.hr.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari