To je bila smotra zanatlija i folklora južnog Banata, a u organizacije opštine Kovin i Opšteg udruženja preduzetnika opštine Kovin.

Od Pančeva, kao strela vodio je nov asfaltirani put preko Bavaništa do istorijskog Kovina, jer su na tim prostorima ispisivali istoriju Rimljani, Turci i ostali zavojevači ovog dela Srbije. Duž puta pružala se nepregledna ravnica, sa njivama zrelog žita i bujnog kukuruzišta! Baš je lepa i plodna ova naša ravnica, prošarana žutilom procvetalog suncokreta i uljane repice.

A u centru Kovina kao na vašaru, šarenilo gužve, vesela graja školske dečice, miomirisi ribljih čorbi i veoma ukusnog gulaša. Naravno i lepeza nošnji, brojnih KUD-a spremnih za takmičenje i smotru.

Prvog dana ove tradicionalne smotre po programu organizatora nizali su se sadržaji i aktivnosti: Prodajna izložba ručno rađenih predmeta, Izložba starih i novih poljoprivrednih mašina, Takmičenje u kuvanju ribljih čorbi, Pokazna vežba „Crvenog krsta“; Recital, hor i plesne igre PU „Naša radost“; Mini koncert harmonikaša Jadrana Aranđelkovića; zatim „Šorka iz Mramorka“ u izvođenju KUD-a „Jeleče“ sa N. Beograda (treće doba); i bogat kulturno-umetnički program društava iz: Vrška, Kostolca, Deliblata, Kovina… Koreografija do koreografije, veselila je oči i dušu brojnih meštana Kovina i gostiju pridošlih sa svih strana.

A drugog dana (17. juna) takođe su se smenjivale brojne aktivnosti vredne pažnje: Prodajne izložbe ručno rađenih radova; Iscrtavanje motiva „Starog lale“ ( takmičenje u starim zaboravljenim igrama); Humanitarno brijanje; Degustacija i podela nacionalnih jela; Deca brijaju balone; „Banatska svadba“ – prikaz; a kao kruna događaja uspešno realizovanih sadržaja i aktivnosti: Koncert Nacionalnog ansambla „Kolo“ . Smotra je zatvorena pokličem „Dođite i sledeće godine u isto vreme i na isto mesto, na 9. smotru „Starog lale“! Pamtiće gosti ovu ideju i lepotu Južnog Banata!!!