Lav Nikolajevič Tolstoj - od "nesposobnog" đaka do "najvećeg" pisca 1Foto: Vikipedija/ autor Ilja Repin

Ovaj pisac, književni kritičar, filozof  rođen je u Jasnoj Poljani 9. septembra 1829. godine u porodici starog ruskog plemstva. Nosio je titulu grofa i bio je mlad kada su mu roditelji preminuli. Brigu o njemu i četvoro braće i sestara preuzeli su rođaci.

On je 1844. godine upisao studije prava i orijentalnih jezika na Kazanskom univerzitetu, ali je ubrzo iste napustio. Profesori su ga opisivali kao „nesposobnog i nevoljnog da uči“, te se on vratio u Jasnu Poljanu. Obilazio je Moskvu i Sankt Peteburg i počeo da vodi „život propalice“- odavao se alkoholu, družio se sa ženama sumnjivog morala, upao u dugove.

Na vreme se osvestio i pokušao da ponovo upiše fakultet, što mu nije uspelo. Ipak, sa bratom odlučuje da se 1851. godine priključi carskoj armiji na Kavkazu. Zbog zasluga u Krimskom ratu ( 1853- 1856 ) i borbi za oslobođenje Sevastopolja, dobio je orden za izuzetnu hrabrost.

Tolstoj zapravo počinje da piše tek u ovom periodu.

Iskustvo iz vojske oblikovalo je njegov književni razvoj, a na njega je uticalo i putovanje po Evropi tokom 1860-1861. godine. Sreo se sa autorom romana „Jadnici“ Viktorom Igoom, a na njegove političke stavove i filozofiju uticao je francuski anarhista Pjer Žozef Prudon.

Lav Nikolajevič Tolstoj - od "nesposobnog" đaka do "najvećeg" pisca 2
Foto: Pixabay/jackmac34

„Ako spominjem ovaj razgovor sa Prudonom, to je da bih pokazao da je, u mom ličnom iskustvu, on bio jedini čovek koji je razumeo značaj obrazovanja i štampe u naše vreme“ – Tolstoj o Prudonu. 

Inspirisan iskustvima iz Evrope, vratio se u Jasnu Poljanu i osnovao 13 škola za decu ruskih seljaka. Takođe, svoje viđenje obrazovanja izneo je u eseju „Škole u Jasnoj Poljani“ iz 1861. godine. Kako je carska tajna policija stalno uznemiravala Tolstoja, škole su ubrzo ukinute.

Tolstoj je izvanredno prikazao rusko društvo u svom romanu „Kozaci“ iz 1863. godine. Svoje prvo remek-delo, roman „Rat i mir“ objavljivao je po delovima u periodu od 1863. do 1869. godine. Ovo delo važi za jedan od najvećih romana ikada napisanih i sadrži 580 likova. Neki od njih su fiktivni, a neki su poznati, poput Napoleona Bonaparte.

Sve srećne porodice liče jedna na drugu, svaka nesrećna porodica, nesrećna je na svoj način.

Ovo je jedna od najpoznatijih i najcitiranijih rečenica ikada. Njome počinje drugo Tolstojevo remek-delo, “Ana Karenjina”, objavljeno 1878. godine. Karenjina i Vronski glavni su akteri Tolstojeve priče o braku, ljubavi i preljubi koja je pod uticajem društvenih normi sa jedne, a potragom za srećom, sa druge strane. 

Nakon Karenjine, Tolstoj se okrenuo hrišćanskim temama.

Lav Nikolajevič Tolstoj - od "nesposobnog" đaka do "najvećeg" pisca 3
Foto: Vikipedija/ autor Sergej Prokudin Gorski

Bio je oženjen 16 godina mlađom Sonjom Andrejevnom sa kojom je imao trinaestoro dece. Ipak, petoro im je umrlo u ranom detinjstvu.

Virdžinija Vulf, engleska književnica, nazvala ga je najvećim romanopiscem svih vremena. Jedan od začetnika modernog romana, irski pisac Džejms Džojs za Tolstoja je rekao: “On nije nikada dosadan, niti glup, nikada umoran, pedantan ili teatralan”.

U toku zimske noći napustio je dom i uputio se na železničku stanicu u Astapovu. Tamo je preminuo usled zapaljenja pluća.

Neki od njegovih najpoznatijih citata su:

Nikad ne slušajte one koji loše govore o drugima a o vama dobro.

Ono što je prošlo više ne postoji, ono što će biti još nije došlo. Pa šta onda postoji? Samo ona tačka u kojoj se sastaju prošlo i buduće. Eto, u toj tački je sav naš život.

Dva najmoćnija ratnika su strpljenje i vreme.

Plašljiv prijatelj strašniji je od neprijatelja, jer neprijatelja se bojiš, a u prijatelja se uzdaš.

Nikad put ka dobrom znanju nije vodio po svilastoj travi zasijanoj cvećem, čovek mora uvek da se penje po golim stenama.

Podržite nas članstvom u Klubu čitalaca Danasa

U vreme opšte tabloidizacije, senzacionalizma i komercijalizacije medija, duže od dve decenije istrajavamo na principima profesionalnog i etičkog novinarstva. Bili smo zabranjivani i prozivani, nijedna vlast nije bila blagonaklona prema kritici, ali nas ništa nije sprečilo da vas svakodnevno objektivno informišemo. Zato želimo da se oslonimo na vas.

Članstvom u Klubu čitalaca Danasa za 799 dinara mesečno pomažete nam da ostanemo samostalni i dosledni novinarstvu u kakvo verujemo, a vi na mejl svako veče dobijate PDF sutrašnjeg broja Danas.