Lov na banatsku lisicu 1

Tradicionalni lov na banatsku lisicu u Deliblatskoj peščari održava se petnaest godina zaredom, a osnovni cilj nije uživanje lovaca već održavanje prihvatljivog broja predatora na teritoriji opštine Alibunar i drugih opština koje zahvata „evropska Sahara“.

Svake godine tokom januara, u približno isto vreme, više stotina lovaca učestvuje u hajci na banatsku lisicu. Hajka se kreće u ritu između mesta Seleuš i Lokve, gde je ova populacija životinja i najbrojnija. Lovi se samo odmereno i planski, pa je tako u skladu sa zakonskim normama tokom poslednje hajke odstreljeno sedam lisica.

Kao i svih prethodnih i petnaeste godine zaredom organizatori i domaćini su bili lovačko udruženje „Srndać“ i Turistička organizacija opštine Alibunar. Punu podršku ovom tradicionalnom dešavanju pružila je i opština Alibunar. Inače, na opštinskom lovištu najrasprostranjeniji su fazani, zečevi i srneća divljač, dok su na obodu Deliblatske peščare veoma rasprostranjeni lisice i šakali.

Pored kontrolisanog održavanja i regulacije brojnosti lisica, hajka je prilika za druženje i razmenu iskustava među sportskim lovcima kojih je iz godine u godinu sve više, što ukazuje na potencijale za razvoj lovnog turizma na teritoriji opštine Alibunar.

Ova tradicionalna manifestacija pored praktičnog, ima i edukativni karakter, pa se u okviru nje organizuju i stručna predavanja o razvoju domaćeg lovnog turizma, lovstva na rubu Deliblatske peščare, kao i o bolesti besnila, kako kod lisica, tako i kod ostalih predatora na pomenutom području.

Zbog svega navedenog, a pre svega zbog mesta koje „Lov na banatsku lisicu“ zauzima u kalendaru turističkih manifestacija, hajka predstavlja svojstven brend lovnog turizma u ovom delu Vojvodine, pa i čitave Srbije.

Lovačko udruženje „Srndać“ iz Alibunara gazduje lovištem „Srednji Banat“ ukupne površine 53.436 hektara, od čega lovne površine obuhvataju 52.444 hektara. Stalno gajene vrste divljači u lovištu „Srednji Banat“ su srna, divlja svinja, zec, fazan i poljska jarebica.

Od lovnih objekata, lovište ima 20 stabilnih čeka, 45 hranilišta za srne, 35 solišta, 25 pojilišta, 73 hranilišta za fazane i poljske jarebice i dva prihvatilišta za fazančiće ukupne površine 2 hektara.

Takođe, udruženje poseduje i pet lovačkih domova korisne površine 438 kvadrata, lovačku kuću, jedan hektar zemlje i 96 hektara višegodišnjih remiza. Stručnu službu udruženja čine upravnik lovišta i lovočuvari, kojima pomaže 30 lovočuvara volontera.

Brojnost vrsta životinjskog sveta je velika i ogleda se u mnoštvo ptica i sisara, što omogućava razvoj lovnog turizma. Od sitne divljači, prisutni su zec i fazan, ali i krupna divljač, kao što su jelen, srna i divlja svinja.

Lovišta pripadaju panonskom tipu, a u odnosu na ostale turističke grane u opštini Alibunar, lovni turizam je najrazvijeniji.

Lovačke kuće

Lovačke kuće na raspolaganju lovcima u Deliblatskoj peščari su: Fazanerija, Dubovac, Šumarak, Marina, Flamunda i Dolina, kapaciteta 3-9 osoba. Smeštaj u 1, 2, 3 i 4-krevetnim sobama tuš/WC, grejanje, dnevni boravak, kuhinja (lovački specijaliteti) i trpezarija. Ugostiteljske usluge u svakom objektu za do 10 osoba u zatvorenom prostoru i do 30 osoba pod nadstrešnicom.

Projekat „Turizam kao najveći potencijal Alibunara“ sufinansira se sredstvima Opštine Alibunar. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Lov na banatsku lisicu”

  1. Ne razumem pamet koja dozvoljava lov na ove lisice, koje, ako ništa drugo drže prirodnu ravnotežu hraneći se glodarima. O „lovcima“ ne vredi ni trošiti reči, ima ih i opremljeni su kao da idu u lov na lavove!

  2. Sramota sto lovite i ubijate zivotinje Pa se jos hvalite,Sutra ce te i ljude da lovite.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.