Migrena: 5 namirnica i pića koja mogu da budu okidač 1Foto: tommaso altamura / Alamy / Alamy / Profimedia

Migrene su neugodno iskustvo, a iako neurolozi još uvek raspravljaju o tačnim uzrocima migrene, poznato je da određene namirnice mogu izazvati napade kod mnogih ljudi.

Neurolog Tomas Berk objašnjava da ljudi koji pate od migrene imaju reaktivan nervni sistem, što znači da različiti stresori ili okidači mogu izazvati napade. Iako postoje neki uobičajeni okidači, kao što su određena hrana i hormonalne promene, svi okidači su jedinstveni, piše HuffPost, a prenosi Index.hr.

Jednostavno izbegavanje određene hrane neće biti ključ za sprečavanje migrenskih napada, kaže neurolog dr Daniel Vilur. Holistički pristup koji uključuje zdrav način života i uravnoteženu ishranu može biti ključan, dok u nekim slučajevima mogu biti potrebne medicinske intervencije.

Neki od uobičajenih okidača migrena uključuju:

Alkohol: Crno vino, zbog prisustva tiramina, može češće izazvati migrene. Ovo jedinjenje takođe se nalazi u tamnoj čokoladi i starim sirevima.

Čokolada: Kakao u čokoladi može uticati na oslobađanje serotonina, doprinoseći migrenama.

Kofein (previše ili premalo): Oba ekstrema u količini unetog kofeina mogu izazvati migrenu, s obzirom da kofein ima dehidrirajući efekat.

Stari sir: Sadržeći tiramin, stari sirevi poput čedara, mančega i plavih sireva mogu izazvati migrene.

Delikatesi: Slanina, kobasice, salama i pršuta mogu sadržavati nitrate i nitrite koji su povezani s migrenama.

Povremeni post: Preskakanje obroka može biti okidač za migrene, a nivo šećera u krvi opada kada se jedan ili dva obroka propuste.

Održavanje zdravih životnih navika, uravnotežene ishrane i adekvatna hidratacija može pomoći u prevenciji migrenskih napada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari