Foto: Vesna Laćarak

Prevedeno sa francuskog jezika mille feuille znači hiljadu listova, naravno dobijenih od lisnatog testa. Ako bi se pridržavali izvornog recepta mil fej je napravljen od tri sloja lisnatog testa, dva sloja krema , sve to na vrhu ukrašeno belom glazurom od prah šećera  i čokolade čineći interesantnu mrežu. Varijacije su moguće i poželjne prema vašem ukusu, možete odabrati bilo koje bobičasto voće, možete izostaviti voće, možete izmrviti jednu lisnatu koru, pa njome ukrasiti kolač.

Šta nam je sve potrebno:

  • 1 pakovanja lisnatog testa 2 bloka

Krem:

  • 4 žumanca
  • 120g šećera
  • 60g brašna
  • 500 ml mleka
  • 60g putera
  • burbon vanila šećer
  • prah šećer
  • 200g crvenog voća ( maline)

Način pripreme:

    1. Kada se lisnato testo odmrzne, razvucite oklagijom. Stavite da se peče na sledeći način, prvo papir za pečenje, testo, ponovo papir za pečenje, pritisnite odgovarajućim praznim plehom, i stavite 15 minuta da se peče na 180C. Isto tako možete ispeći lisnato testo (izbockajte ga vuljuškom) bez prekrivanja  samo ga pustite da se razlista.
    2. Prvo umutiti žumanca sa šećerom,vanilom, brašnom i delom hladnog mleka. Kada ostatak  mleka počne da vri ukloniti sa vatre, polako u mlazu dodati mešavinu hladnog mleka i jaja. Sve zajedno kuvati na umerenoj vatri još neko vreme mešajući dok krem ne postane gust. Ukloniti krem sa vatre i dodati puter, sve dobro sjedini.

Krem obavezno prekrijte providnom folijom da se ne bi uhvatila korica na površini. Ovako pripremljen krem odložiti u frižider na dva sata.

Možete fil oplemeniti dodatkom 2-3 kašike maskarpone sira.

    1. Fil stavite u špric ili kesu sa zvezdastim nastavkom.
    2. Mil fej slagati na sledeči način: kora, istisnuti fil, voće između fila, pa ponoviti postupak, tri sloja testa i dva sloja fila. Potrebno je da kolač odstoji nekoliko sati  pre nego ga poslužimo, idealno bi bilo preko noći. Mil fej posuti prah šećerom pre služenja.Seći na oblik i veličinu prema potrebi.

Uživajte!

 

Povezani tekstovi