Životinje koje se "porađaju" svakih 30 dana, jedu svoje mlade i mogu da promene pol (VIDEO) 1Foto: Shutterstock / Null's

Oni koji nemaju akvarijum kod kuće ili se ne bave akvaristikom, sigurno ne znaju da postoje životinje koje mogu da dobijaju mlade svakih 30 dana.

Reč je o najzastupljenijim vrstama ribica u kućnim akvarijumima, koje se inače preporučuju svim početnicima u akvaristici jer su otporne i najlakše se uzgajaju, a spadaju u grupu živorotki.

To su moli, ksifo, platike, gupi, koje za razliku od većine riba ne polažu ikru iz kojih se izležu ribice već svoje mlade izbacuju žive iz sebe.

Ciklus rađanja živih mladih kod jednom oplođene ženke kreće se od četiri do pet porođaja godišnje, a oplođenu ikru nose u sebi mesec dana, što znači da mogu da dobijaju mlade na svakih 28 do 30 dana.

Ženka koja nosi mlade lako se prepozna po uvećanom stomaku, a u trenucima pred „porođaj“ postane nervozna, pliva brzo ili se primiri i sakrije u neki ćošak akvarijuma.

Jedna riba može da izbaci po nekoliko desetina mladih, ali je problem što su sklone kanibalizmu i odrasle, uključujući majku, mogu da pojedu mlade odmah po porođaju.

Zato se preporučuje, onim vlasnicima koji žele da zadrže mlade, da ženku odvoje u specijalno napravljene kotilice iz kojih se posle riba vrati u akvarijum, a mladi ostanu odvojeni od ostalih odraslih nekoliko nedelja.

Druga opcija je da imate u akvarijumu gusto zasađeno bilje u kojima se ribice mogu kriti dok malo ne odrastu i postanu brze.

Kako razlikovati mužjake od ženki?

Mužjaci se lako mogu razlikovati od ženki po donjem trbušnom peraju. Mužjacima je to peraje u obliku špica, dok je ženki lepezastog oblika.

Interesantno je da živorotke koje se nisu mrestile mogu da promene pol, odnosno ženke mogu postati mužjaci, što se primeti po promeni oblika donjeg peraja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.