Jugoslavija i Italija unapređuju ekonomske veze 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan pre sto godina dnevni list Vreme objavio je vest o proširenju ekonomskih veza između Italije i Jugoslavije.

Kako navodi Vreme, u diplomatskim krugovima se tvrdilo da će Italija da otpočne pregovore za trgovinski ugovor sa Austrijom.

 

Posle tog ugovora Italija razmišlja da pristupi sličnim pregovorima sa ostalim državama naslednicama Austrije, a na prvom mestu sa Mađarskom i Jugoslavijom.

Jugoslavija i Italija unapređuju ekonomske veze 2
Foto: digitalna.nb.rs

Vreme ističe da se u italijasnkim krugovima tvrdi da Italija mnogo polaže na to da proširi ekonomske veze sa Jugoslavijom.

Takođe, italijanska vlada je nameravala da Trst proglasi za slobodno pristanište i da bi Trst tada dobio iste privilegije koje imaju Venecija i Napulj.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 100 godina, tačnije 1922. godine. Predmet analize je dnevni list Vreme, koji danas ne postoji. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u periodu između dva rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.