Kako je izgledala sednica Narodne skupštine pre 110 godina? 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan, 14. januara 1912. godine, Srpske novine su objavile da je održana narodna skupština na kojoj su svi ministri prisustvovali.

Sednica je počela u 9 ujutru. Predsednik Narodne Skupštine Andra Nikolić je na početku referisao Skupštini da su dobili najvišu potvrdu konvencije zaključene između Srbije i Austrougarske o izdavanju krivaca, o nasleđu i o uzajamnoj sudskoj pomoći.

Izvesni gospodin Kosta Stojanović, a najverovatnije narodni poslanik je sa drugovima, tačnije kolegama podneo zakonski predlog o izmenama u zakonu o uređenju Glavnog Državnog Računovodstva, a gospodin Dragan Joksimović sa drugovima, tačnije kolegama, o izmeni člana 32 zakona o Državnom Računovodstvu.

Verifikacioni odbor podneo je izveštaj o mandatu pokojnog Pere Velimirovića i da je Ministar finansija izvestio kada će odgovoriti na dva pitanja gospodina Blagoja Antića o porezniku Velimiru Filipoviću, te o naplati državne trošarine od strane poreskog odeljenja sreza mlavskog.

Kako je izgledala sednica Narodne skupštine pre 110 godina? 2
Foto: Screenshot digitalna.nb.rs

Gospodin i narodni poslanik Mihajlo Radivojević pitao je predsednika o reševanju po molbama i žalbama i predsednik Skupštine je na postavljena pitanja odgovorio.

U odbor za zakonski predlog o izmenama u Zakonu o srednjim školama izabrani su Bogdan Janković, Bora Povović, Ljuba Marković, Marinko Stanojević, Mihajlo Minić, Stevan Janković i Uroš Lomović.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. S obzirom na to da Mali Žurnal koji je predmet analize nije dostupan u arhivama za ovaj dan, pišemo o tome šta su pisale Srpske novine 1912. godine.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.