Kako je izgledalo vaspitanje devojčica pre 110 godina? 1Foto: Radenko Topalović

Na današnji dan pre 110 godina list Mali žurnal pisao je kako roditelji ne umeju da vaspitaju svoju decu, a to se najbolje oslikava u vaspitanju ženske dece.

„Današnje društveno uređenje rđavo je. To se pokazuje i u školi i u porodice. Roditelji svoju decu ili ne umeju da vaspitaju, ili ne znaju. Ovo se najbolje vidi kod ženske dece“, piše Mali žurnal.

Prema njihovom pisanju, ono što kuća nije dala, morala bi da daje škola. Problem je što škola ne daje ništa, i ne samo to, nego često uništava i ono što je porodica uspela da odradi.

„Tako malo vaspitana deca, a naročito ženska deca, puštana su, dozvoljeno im je  da idu u svet, da gaze u život“, piše Mali žurnal i dodaje da ženska deca sa oskudicom vaspitanja i bez ikakvog uticaja škole odlaze u svet.

Kako je izgledalo vaspitanje devojčica pre 110 godina? 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Dodatno je loše, kako piše Mali žurnal, to što više škole umesto da vaspitaju žensku decu, one „samo fabrifikuju svedodžbe“ i guraju ih iz jednog razreda u drugi.

„Mogu i roditelji, a mogu i nastavnici ne priznati svoj greh – jer to je greh, a ako hoćete i zločin, ali fakta govore“, piše Mali žurnal.

Kako taj list zaključuje, njihova želja je da se popravi ono što je moguće popraviti, tako da ženska deca budu i radost roditeljima i korisni članovi društva.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari