Ljubavna tragikomedija na železničkoj stanici 1Foto: Radenko Topalović

Pred polazak bečkog voza prethodnog dana, putnici namernici i železnički činovnici imali su priliku da prisustvuju jednoj ljubavnoj tragikomediji, pisao je Mali žurnal na današnji dan pre 110 godina.

Kako dalje objašnjava taj list, glavnu ulogu u tome igrao je upravo jedan od železničkih činovnika, Dimitrije Jovanović, koji se spremao da krene za Brisel.

Na železničku stanicu je, prema pisanju Malog žurnala, došla cela njegova porodica kako bi ga ispratila, ali došla je i devojka koju je on „dugo vremena lagao obećanjima da će se njome oženiti, pa onda, uoči svoga polaska u inostranstvo, napustio i odgurnuo od sebe“.

To je bio razlog zbog kog mu je ta devojka napravila scenu na železničkoj stanici.

Ljubavna tragikomedija na železničkoj stanici 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Međutim, kako piše Mali žurnal, to nije prva scena, već joj je prethodila jedna koja se desila dan radija ispred redakcije „Tribune“, gde je on povremeno pisao.

„Tada je devojka prišla varalici koji je svoja obećanja koristio u punoj meri i opomenula ga na sve njegove reči i zakletve da će je uzeti za ženu“, piše Mali žurnal i dodaje da je Jovanović toliko nisko pao da joj je na to odgovorio sa: „Marš, životinjo“.

Zbog toga je ona došla na železničku stanicu i kada su jedno drugom prišli „prilepi mu dva šamara posred lica“, opisuje Mali žurnal.

U pomoć Jovanoviću uskočila je cela njegova porodica, koja bi, prema pisanju Malog žurnala, pretukla devojku da se nisu umešali i ostali prisutni koji su je odbranili.

Za to vreme, Jovanović je pobegao u voz koji je ubrzo krenuo, zaključuje Mali žurnal.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.