Lopovi "operišu" na kupalištima, nestaju razne stvari 1Foto: Radenko Topalović

Kupališta su najzgodnija mesta na kojima lopovi usavršavaju svoj zanat. Tako je bilo oduvek, tako je i sada, samo što sada ljudi apeluju da se tome stane na put, piše Mali žurnal pre 110 godina.

Zato se na kupalištima, kako navodi Mali žurnal, mogu videti natpisi poput „čuvaj stvari“, „ko želi da bude osiguran od pohare, moli se da skuplje predmete preda na blagajnu“…

„I na našim savskim kupalištima operišu lopovi i izgleda da ih ima čitava kompanija”, dodaje Mali žurnal.

Lopovi "operišu" na kupalištima, nestaju razne stvari 2
Foto: digitalna.nb.rs

Kao primer navodi situacije kada su lopovi na kupalištu ukrali štap i nove cipele, kao i „skupocenu tabakeru u vrednosti od 200 dinara“.

„Tabakera je uspomena jedne odlične familije. Gospodin je tabakeru predao na blagajnu i dobio kupon, koji je stavio u džep. Skidao se u kabini i preplivao Savu. Lopovi su to videli. Ukrali su iz džepa kupon, prijavi se na blagajnu i podigli tabakeru“, opisuje Mali žurnal situaciju, kako lopovi organizovano rade.

Kako kažu, badava je čovek protestovao i tužio, uspeha za pronalazak tabakere nije bilo.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari