"Mala sirena" - 34 godine od prvog prikazivanja 1Foto: Pixabay/peridotmaize

Mala sirena, američki dugometražni crtani film, snimljen po motivima istoimene danske bajke Hansa Kristijana Andresena pojavio se u bioskopima 17. novembra 1989. godine.

Priča o avanturama ćerke kralja Tritona, vladara okeana, od samog početka dobijala je pozitivne kritike. Diznijev 28. po redu dugometražni film zaradio je preko 84 miliona dolara u prvoj nedelji izlaska i neverovatnih 211 miliona dolara do sada.

Radnja filma prati crvenokosu sirenu Arijel, koja zbog ljubavi prema princu Eriku žarko želi da napusti okean i postane obična devojka. Mala sirena u svojoj želji da ispuni svoju ljubav upada u zamku zle veštice Ursule.

Ona prihvata da žrtvuje svoj glas veštici, a zauzvrat dobija noge i mogućnost da osvoji svog princa. Bez sposobnosti govora, Arijel ne može da razgovara sa Erikom, koji će se i uprkos svemu zaljubiti u sirenu.

Zla Ursula zatim otima Arijel i postavlja uslov kralju Tritonu da bira između svoje titule i voljene ćerke. Triton iz ljubavi prema Arijel, predaje Ursuli svoj trozubac. Ipak, Erik uspeva da savlada morsku čarobnicu i ljubav između princa i sirene pobeđuje.

Interesantno je da je film osvojio dva Oskara za najbolju muziku i pesmu „Na morskom dnu“.  Neki kritičari smatrali su da je ovo bio film koji je „doveo Brodvej u crtaće“.

Nakon velikog uspeha, odlučeno je da se snimi i nastavak pod nazivom Mala sirena 2: Povratak u more. Nakon njega napravljen je i treći film Mala sirena: Arijelin početak, koji prati dešavanja pre prvog ostvarenja.

U 2016. godini kompanija Dizni je najavila da je igrani film trenutno u proizvodnji, a kao datum premijere navodi se 26.maj 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.